virtuaalihevonen      Kototalli a sim-game horse
Pääsivu Hevoset Toiminta Kuulumiset

Kadon Hunninko

Nimi: Kadon Hunninko "Hunni" Painotuslaji: Yleisratsastus
Syntymäaika: 01.07.2017, 14v Väri & säkä: Vaaleanpunarautias, 158 cm
Rekisterinumero: VH18-018-0427 Omistaja: Ronny Vaaruma (VRL-10531)
Rotu & skp: Suomenhevonen, ori Kasvattaja: Kadon Kartano Suomi
Saavutukset: Näyttelyjaoksesta palkinto VIR MVA Ch (myönnetty 06/22)
Suomenhevoskantakirjasta palkinto KTK-II (R-suunta 72 p.)
Yleislaatuarvostelusta palkinto YLA1* (2023 lokakuu AP1 122 p. + tilaisuuden parhaat tekstipisteet)
Maastoestejaoksen laatuarvostelusta palkinto MEJ-I (2023 syyskuu 99,5 p.)
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelusta palkinto KERJ-I (2019 joulukuu 106,5 p.)
Hunni

Mitä saadaan kun yhdistetään kantakirjapalkitut koulutamma ja kenttäori? No erittäin säväyttävä hevonen rohkealla luonteella ja keveällä askeleella. Sellainen meidän Hunni on, hurmaa ulkonäöllään ja sydän kiiltelee yhtä kultaisena kuin karva kevätauringossa. Oriin hyvä luonne olikin yksi suurimmista syistä, miksi päädyin lopulta ostamaan juuri kyseisen yksilön edellisen hevoseni päästyä kunnioitettavassa 27-vuoden iässä vehreämmille laidunmaille. Kävin koeratsastamassa useamman hevosen, jotka olivat rodultaan pääasiassa quartereita, mutta ainokaisena suomenhevosena Hunni teki lähtemättömän vaikutuksen ja niin liinakko muutti omistukseeni Kadon Kartanolta.

Aluksi ajattelin hankkivani edellisen tapaan tamman ja Hunningon sukupuoli antoi miettimisen aihetta; se ei välttämättä sovi quarter-tammani tavoin helpoksi koettuun pihattoelämään. Mutta mitä vielä, ori on sekä ihmisiä että muita hevosia kohtaan erittäin hyvillä käytöstavoilla varustettu sukkajalka, joka kokeilujen myötä nähtiin soveltuvan myös ryhmätarhaukseen, kunhan lauma koottiin samanhenkisistä hevosista. Tallin pari ärhäkämpää oria ei tähän soveltunut, vaan ne joudutaan tarhaamaan erillään. Tammat tarhaavat selvästi kauempana, joten niidenkään läsnäolo ei saa normaalisti hyvin rauhallisen poikamieslauman elämää sekaisin.

Hunni on helppo hoitaa tilanteesta riippumatta ja hoitopaikalla se seisoo kiltisti aloillaan ilman ylimääräistä sähläämistä. Janne ja Joonas ovat kehuneet kuinka helppo ja nopea orin kaviot on huoltaa, kun hevonen antaa tehdä työt ilman keskeytyksiä. Lastaamisen kanssa jouduttiin alussa tekemään kovasti töitä ja oriahan ei meinattu sen kasvattitallilla saada trailerin kyytiin sitten millään, vaikka tallilta haettiin samalla kyydillä oriille tuttu suomenhevosruuna. Nykyään Hunni astelee rennosti kyytiin, muttei vieläkään mielellään matkaa yksinään. Vieraissa paikoissa ori käyttäytyy aina hyvin vieraskoreasti, eikä kisapaikkojen normaalista arjesta poikkeava hälinä saa sitä ylimääräisille kierroksille.

Jo koeratsastuksessa tykästyin orin pehmeisiin liikkeisiin, joiden tahdissa oli mukava tehdä matkaa. Osalla hevosista etenkin ravi on sellainen istuttava, ettei kyydissä tee mieli olla kuin pakollinen paha, mutta Hunnin ravissa istuisi vaikka kuinka ja orin kanssa lähtee enemmän kuin mielellään myös pidemmille maastolenkeille. Hunni liikkuu niin kentällä kuin maastossa alusta asti reippaasti, eikä sitä tarvitse patistella eteenpäin tai vaihtoehtoisesti pidätellä liikojen menohalujen vuoksi. Maastossa kavereiden kanssa tehdyissä laukkaspurteissa orista löytyy yllättävästi potkua, mutta se on yhä pehmeä kädelle. Ei se kauan pysy itseään nopeampien perässä, mutta yrityksen puutteesta sitä ei voi moittia. Kestävyyttä orista kyllä löytyy kiitettävästi.

Ratsuna Hunni on monipuolinen hevonen ja sukunsa puolesta siinä on kenttä- ja kouluhevosen vikaa. Sileällä Hunnista saa irti näyttävät kolme puhdasta askellajia, joskin allekirjoittanut on hieman laiska puurtamaan kokonaisten kouluohjelmien parissa. Välillä otamme yksittäisiä helppoja harjoitteita läpiratsastuksen merkeissä, mutta kisaradoilla oria tuskin minun kanssa nähdään. Erityisesti maastoesteet ovatkin sitten toinen juttu, niitä saattaisin lähteä kokeilemaan ihan kilpailuihin asti. Hyppääjänä Hunni ei ole vahvimmillaan etenkään aikaluokissa, mutta puhtaita ratoja sen kanssa on helppo tehdä. Ori on tarkka jaloistaan ja kunhan ratsastaja katsoo lähestymiset kuntoon, hyppää ori varmasti ja kolauttelee vain harvoin.


Hoito-ohjeet:

» Talutus & tarhaus
     » riimu pois hevosen ollessa pihatossa
     » ei märkänä pihattoon; joko kuivataan tallissa tai loimitetaan ennen ulos vientiä
     » taluttaessa kuuliainen, vieraissa paikoissa talutetaan kuitekin aina kuolaimella

» Varusteet tarpeen, tilanteen sekä sään mukaan
     » sietää kylmiä kelejä hyvin, loimitetaan vasta alle -10 °C
     » kosteilla ja tuulisilla keleillä loimitetaan jo leudommilla keleillä
     » yleissatula kotikäytössä ja esteillä
     » romaania käytetään aina ratsastaessa
     » hypätessä rintaremmi sekä suojat kaikkiin jalkoihin
     » kuljetukseen päälle riimu, pintelit ja paksut puuvillapatjat sekä talliloimi

» Muuta huomioitavaa
     » estetreenin jälkeen jalat kylmätään geelipatjoilla tai kylmägeelillä

Varustekaappi:

» Englantilaiset suitset
     » kumipintaiset ohjat
     » nivelkuolain kumipäällysteellä
» Kankisuitset nahkaohjilla
» Yleissatula
     » anatominen vyö joustoilla
     » kaksi neliöhuopaa
» Koulusatula
     » anatominen nahkavyö
     » kouluhuopa
» Romaani
» Pehmustettu rintaremmi joustoilla
» Jännesuojat etujalkoihin
» Hivutussuojat takajalkoihin
» Joustopintelit, geeli- ja kahdet puuvillapatjat
» Nahka- ja nailonriimut, puuvillanaru
» Sade- ja toppaloimet kaulakappaleilla, talliloimi

» Hunnin päävärinä käytetään tummansinistä
Hunnin varusteet

Hunnin varusteet on hankittu seuraavista virtuaalisista hevostarvikekaupoista:
Equestrian PRO, Mestyn Varuste, Sokka Luxuries, MWS Boutique, Kirke & R.

Sukutaulu

i. Turmeltajan Hurmelius
vaaleanpunarautias, 162cm
KTK-III SLA-I KERJ-I SV-III
ii. Hurmusti
musta, 154cm
SLA-II KERJ-I
iii. Hurumuste
m, 154cm, evm
iie. Hillan Misteli
trn, 150cm, evm
ie. Haavesointu
vaaleanpunarautias, 162cm
SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I
iei. Haaveileva
vrt, 164cm, evm
iee. Ilosointu
vprt, 157cm, evm
e. Ventoksen Untuva
rautias, 152cm
Ch KTK-II YLA1 KRJ-I
ei. Varpusjärven Untamo
punarautias, 158cm
YLA1 KRJ-I ERJ-I
eii. Varpusjärven Unelias
prt, 161cm, evm
eie. Varpusjärven Ainukainen
trn, 154cm, evm
ee. Rusetti-Leija
punarautias, 150cm
SLA-I YLA1 KRJ-I ERJ-I KERJ-II
eei. Aarteen Esko
tprt, 158cm, evm
eee. Rusetti-Liisa
prt, 156cm, evm

iii. Pertunmalla syntynyt ori Hurumuste on vauhdikas ja energinen suomenhevosori, joka on ollut suosittu jalostushevonen. Uljaalle mustalle on ehtinyt kertyä jälkeläisiä yli 70 kappaletta ja monet näistä ovat päässeet isänsä tavoin näyttämään kykyjään kisaradoilla. Hurumuste on itse ollut varsinainen monitoimihevonen, jonka kanssa on kierretty kilpailuja vähän lajissa kuin lajissa. Päälajina toimi kuitenkin esteratsastus ja estekisoihin saatettiin tehdä pitkääkin matkaa. Estehevosena ori on nopea, mutta vauhdin myötä tekniikka monesti kärsi, eikä palkintosijoille aina ollut asiaa. Tätä nykyä ori on jättänyt kilpailemisen nuoremmille hevosille, mutta sen energisyys ei ole edes iän myötä laskenut.

iie. Melkein pienhevosen mittoihin jäänyt Hillan Misteli on miellyttävä suomenhevostamma, joka on kuitenkin tietyissä tilanteissa hieman arka ja asioihin varauksella suhtautuva hevonen. Hillamarjan talliin syntynyt myytiin nelivuotiaana pienelle hevostilalle Heinolaan, jossa se on toiminut lähinnä siitostammana jatkaen hyvää emälinjaansa. Varsoja Misteli ehti saada kuusi kappaletta, ennen kuin se siirtyi eläkkeelle. Kisakentillä tummanruunikkoa ei ehditty juurikaan nähtä, mutta sitä käytettiin näyttelyissä varsin hyvällä menestyksellä ja sille myönnettiin II-palkinto kantakirjaustilaisuudessa.

iei. Ulkonäöllään hurmannut läsipäinen Haaveileva on luonteeltaan varsin orimainen tapaus. Se on etenkin ratsastaessa herkästi kuumuva, eikä orin kaikki kilpailut menneet aivan putkeen räjähdysherkän luonteen vuoksi. Orilla on upeat liikkeet ja nuorempana se menestyi etenkin kouluratsastuksessa. Vaaleanraudikon hyppytekniikka ei ollut paras mahdollinen, mutta siltä löytyy starttien lisäksi myös ruusukesijoja sekä este- että kenttäratsastuksesta. Rakenteeltaan keskinkertainen ori hyväksyttiin jalostukseen ja se oli parina ensimmäisenä kesänään varsin suosittu siitoshevonen, jolle on kertynyt yhteensä 34 jälkeläistä.

iee. Kauniin sävyinen Ilosointu asui kasvattajalaan seitsemään ikävuoteen asti, minkä jälkeen se muutti pienelle ratsastuskoululle. Mukavuudenhaluinen ja jopa laiska tamma on ollut aina helppo ja kaikissa tilanteissa kiltti käsitellä, joten siitä tuli etenkin alkeistuntilaisten suosikki. Se on ollut oiva opetusmestari myös kokeneemmille ratsastajille, sillä vaati taitoa saada tamma liikkumaan oikein. Tamma kilpaili ratsastuskouluoppilaiden kanssa pääasiassa helpoissa luokissa, poikkeuksena toki tamman vakituinen ratsastaja, jonka kanssa Ilosointu starttasi aluetasolla kouluratsastuksessa helppo A -tasolla ja esteratsastuksessa 90 sentin radoilla. Tuntihevosena toimimisen ohella tamma varsoi neljä kertaa ja tänä päivänä Ilosointu viettää eläkepäiviään.

eii. Hunningon suvun yksi kovatasoisimmista kenttäratsuista on ehdottomasti Varpusjärven Unelias, joka hyppäsi rohkeasti reippaasti yli metrin esteitä. Unelias oli yksi kasvattajansa Miska Varpusjärven silmäteristä, johon mies panosti runsaasti aikaa ja rahaa. Punaraudikkoa oria kuskattiin helpon tason kenttäkisoissa ympäri Suomea, eikä se jäänyt paitsi pelkistä koulu- ja estekisoistakaan. Rakenteensa puolesta Unelias ei kuitenkaan ollut mikään täydelinen yksilö, eikä sitä näyttelyissä nähtykään. Hyväluontoista oria tahdottiin kuitenkin käyttää jalostukseen jo pelkän voimakkaan hyppytyylinsä vuoksi, ja jälkeläisiä se sai elämänsä aikana kymmenen kappaletta.

eie. Huonoksi kasvatustyöksi Varpusjärven Ainukaista ei voi haukkua, muttei tamma kuitenkaan ole Miska Varpusjärven kruununjalokiviä. Sileällä ruunikko tamma oli lahjakas hevonen, jonka kanssa kilpailtiin parhaina vuosina helppo A -tason kouluohjelmissa. Erinomaista hyppääjää siitä ei koskaan tullut, eikä sillä koskaan osallistuttu estekisoihin, sillä lajiin löytyi tallista paremminkin soveltuvia hevosia. Sirorakenteinen tamma sai kuitenkin muita meriittejä, sillä se kantakirjattiin R-suunnalle ja menestystä tuli myös rotunäyttelyistä. Ainukainen ehti jättää maailmaan viisi varsaa, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan nuoruudessa syntyneen jalkavaivan alkaessa vaivaamaan uudestaan.

eei. Tummanpunarautias, liki 160 senttiin säkäkorkeudeltaan yltänyt Aarteen Esko oli luonteeltaan rento hevonen, joka ei tuntunut menettävän malttiaan sitten mistään. Se oli vähän sellainen untamo, joka oli välillä todella raskasta ratsastaa, sillä hevonen ei itse liikkunut kovin aktiivisesti eteenpäin. Orin omistaja päätti kuitenkin tehdä hevosesta harrasteratsastajan kilparatsun, maksoi mitä maksoi. Kisoissa sitä käytettiinkin aina satunnaisesti, vaikka lisäyksistä se harvoin sai hyviä pisteitä. Muilla ominaisuuksillaan se kuitenkin onnistui välillä hurmaamaan koulutuomarit, joten Esko onnistui nappaamaan myös muutamat ruusukesijat kilpauransa aikana.

eee. Keskikokoinen suomenhevostamma Rusetti-Liisa olisi ollut äärimmäisen lahjakas hevonen kilparatsastukseen, mutta sen miellyttämishalu ihmisiä kohtaan oli pyöreä nolla, eikä sillä kukaan kovin mieluusti tahtonut ratsastaa. Tamma teki pitkälti mitä halusi ja liiasta komentelusta se närkästyi vain enemmän. Ajossa se osasi sentään käyttäytyä fiksusti, joten liekkö tammalle jäänyt ensiratsastuksesta jotakin kammoja, kun se nykyään on siinä niin hankala ja haluton liikkumaan. Kärryjen edessä Rusetti-Liisan nopeus ei riittänyt kuitenkaan radoille asti, joten se toimi vähällä käytöllä olevana harrastehevosena, joka lähinnä kulutti tarhan pohjaa ja varsoi kertaalleen.

» Jälkeläiset «

01. suomenhevosori Kadon Kasakka (KTK-II SLA-I KRJ-II ERJ-I SV-II), syntynyt 03.03.2018 tammasta Hengenvaaran Varjo
02. suomenhevostamma Kadotettu Huikee (KTK-II), syntynyt 02.06.2018 tammasta Kadon Harmaja
03. suomenhevosori Runon Hunsvotti (Ch KTK-II KRJ-II), syntynyt 09.06.2018 tammasta Karmelia
04. suomenhevosori Kadon Rakuuna (VIR MVA Ch KTK-I), syntynyt 10.03.2020 tammasta Kadon Vianna

» Periyttäminen «

LUONTEENPIIRTEET
   ROHKEUS: ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Taso 6: rohkea
   KUULIAISUUS: ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Taso 6: kuuliainen
   TEMPERAMENTTI: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: neutraali
   HERKKYYS: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: melko herkkä
TAIDOT
   NOPEUS: ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ Taso 3: hieman normaalia heikompi
   KESTÄVYYS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
   HYPPYKAPASITEETTI: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
   KETTERYYS: ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ Taso 3: hieman normaalia heikompi
   LIIKKEET: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali

© Arnikan periytymisjärjestelmä v. 1.0


Hunni Hunni

Kilpailukalenteri

KRJ kouluratsastus (sijoituksia 50 kpl) / ko: Helppo A

07.11.2018 | Adina | Helppo A | 2/100 (87,000 %)
04.11.2018 | Adina | Helppo A | 5/100 (84,000 %)
03.11.2018 | Adina | Helppo A | 4/100 (84,000 %)
03.11.2018 | Adina | Helppo A | 6/100 (85,357 %)
30.10.2018 | Adina | Helppo A | 2/100 (86,000 %)
09.09.2018 | Viisikko | Helppo A | 6/100
30.07.2018 | Kronbacka | Helppo A | 1/40
27.07.2018 | Kronbacka | Helppo A | 1/40
24.07.2018 | Kronbacka | Helppo A | 4/40
17.07.2018 | Kronbacka | Helppo A | 2/40
14.07.2018 | Kronbacka | Helppo A | 1/40
13.07.2018 | Kronbacka | Helppo A | 3/40
13.05.2018 | Kontolan Ratsutalli | Helppo A | 1/30
10.05.2018 | Kontolan Ratsutalli | Helppo A | 1/30
08.05.2018 | Kievarinkuja | Helppo A | 2/50
05.05.2018 | Kärmeniemi | Helppo A | 3/50
02.05.2018 | Kilpakeskus Chermia | Helppo A | 5/30
01.05.2018 | Kilpakeskus Chermia | Helppo A | 3/30
28.04.2018 | Vuorna | Helppo A | 1/30
27.04.2018 | Vuorna | Helppo A | 4/30
27.04.2018 | Vuorna | Helppo A | 2/30
23.04.2018 | Runoratsut | Helppo A | 2/40
21.04.2018 | Vuorna | Helppo A | 2/30
09.04.2018 | Vuorna | Helppo B | 1/30
08.04.2018 | Vuorna | Helppo B | 1/30
06.04.2018 | Vuorna | Helppo B | 1/30
04.04.2018 | Vuorna | Helppo B | 1/30
02.04.2018 | Vuorna | Helppo B | 4/30
30.03.2018 | Kuurtola | Helppo B | 1/30
25.03.2018 | Kuurtola | Helppo B | 2/30
22.03.2018 | Kuurtola | Helppo B | 5/30
13.02.2018 | Kontolan Ratsutalli | Helppo C | 2/6
12.02.2018 | Kontolan Ratsutalli | Helppo C | 1/6
14.01.2018 | Kototalli | Helppo C | 1/22
13.01.2018 | Kototalli | Helppo C | 1/22
12.01.2018 | Mörkövaara | Helppo C | 5/30
25.12.2017 | Fiktio | Helppo C | 2/40
22.12.2017 | Fiktio | Helppo C | 5/40
14.12.2017 | Harmony Sporthorses | Helppo C | 3/30
21.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 2/32
14.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 5/32
14.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 1/32
13.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 3/32
11.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 1/32
09.11.2017 | Kototalli | Helppo C | 5/29
06.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 3/32
05.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 5/32
04.11.2017 | Team J&K | Helppo C | 3/32
27.10.2017 | Kontolan Ratsutalli | Helppo C | 2/12
25.10.2017 | Kontolan Ratsutalli | Helppo C | 3/12

ERJ esteratsastus (sijoituksia 38 kpl) / re: 100 cm

25.11.2018 | Riemunkirjava | 100 cm | 1/49
21.11.2018 | Riemunkirjava | 100 cm | 2/45
28.07.2018 | Huvitus | 90 cm | 3/30
23.07.2018 | Huvitus | 90 cm | 1/30
19.07.2018 | Liljalehdon tila | 100 cm | 5/28
18.07.2018 | Liljalehdon tila | 100 cm | 2/28
16.07.2018 | Huvitus | 90 cm | 2/30
14.07.2018 | Huvitus | 90 cm | 1/30
05.07.2018 | Huvitus | 90 cm | 1/30
12.06.2018 | Runoratsut | 90 cm | 1/30
11.06.2018 | Runoratsut | 90 cm | 2/30
23.05.2018 | Huvitus | 90 cm | 3/30
03.05.2018 | Runoratsut | 80 cm | 1/50
01.05.2018 | Runoratsut | 80 cm | 3/50
15.03.2018 | Kadotetut | 80 cm | 1/30
15.03.2018 | Ratsutalli Lilja | 80 cm | 1/30
14.03.2018 | Ratsutalli Lilja | 80 cm | 4/30
02.03.2018 | Ratsutalli Lilja | 80 cm | 1/30
19.01.2018 | Mörkövaara | 70 cm | 3/30
18.01.2018 | Kototalli | 70 cm | 2/30
17.01.2018 | Kototalli | 70 cm | 3/30
16.01.2018 | Mörkövaara | 70 cm | 4/30
13.01.2018 | Mörkövaara | 70 cm | 2/30
17.12.2017 | Koistila | 70 cm | 1/50
09.12.2017 | Koistila | 70 cm | 6/50
08.12.2017 | Koistila | 70 cm | 7/50
05.12.2017 | Koistila | 70 cm | 4/50
04.12.2017 | Koistila | 70 cm | 7/50
04.12.2017 | Koistila | 70 cm | 3/50
01.12.2017 | Koistila | 70 cm | 1/50
28.11.2017 | Ricotan | 60 cm | 2/21
27.11.2017 | Ricotan | 60 cm | 1/21
25.11.2017 | Ricotan | 60 cm | 4/21
10.11.2017 | Kototalli | 60 cm | 5/30
03.11.2017 | Kototalli | 60 cm | 5/30
02.11.2017 | Kototalli | 60 cm | 4/30
28.10.2017 | Team J&K | 50 cm | 2/16
28.10.2017 | Team J&K | 50 cm | 2/12

MEJ maastoesteratsastus (sijoituksia 45 kpl) / me: 80 cm

06.11.2019 | Kadon Kartano | 80 cm | 5/25
06.11.2019 | Kadon Kartano | 70 cm | 3/12
05.11.2019 | Kadon Kartano | 70 cm | 3/12
04.11.2019 | Kadon Kartano | 80 cm | 5/25
03.11.2019 | Kadon Kartano | 80 cm | 3/25
02.11.2019 | Kadon Kartano | 70 cm | 2/12
28.06.2019 | Kisakeskus Bailador | 70 cm | 4/20
24.06.2019 | Kisakeskus Bailador | 70 cm | 2/20
23.06.2019 | Kisakeskus Bailador | 70 cm | 3/20
23.02.2019 | Safiiritiikeri | 80 cm | 1/24
17.02.2019 | Safiiritiikeri | 80 cm | 3/24
16.02.2019 | Safiiritiikeri | 80 cm | 2/24
15.02.2019 | Safiiritiikeri | 80 cm | 4/24
11.02.2019 | Kisakeskus Tuikku | 70 cm | 1/9
03.02.2019 | Prime Sporthorses | 70 cm | 1/13
02.02.2019 | Prime Sporthorses | 70 cm | 2/13
31.01.2019 | Prime Sporthorses | 70 cm | 1/13
28.01.2019 | Kisakeskus Tuikku | 80 cm | 1/15
27.01.2019 | Kisakeskus Tuikku | 80 cm | 3/15
20.11.2018 | Prime Sporthorses | 80 cm | 3/18
18.11.2018 | Prime Sporthorses | 80 cm | 1/18
17.11.2018 | Prime Sporthorses | 80 cm | 1/18
17.11.2018 | Prime Sporthorses | 70 cm | 1/15
01.10.2018 | Hunajakumpu | 70 cm | 2/15
30.07.2018 | Kilpailukeskus Reiter | 70 cm | 2/14
27.07.2018 | Kilpailukeskus Reiter | 70 cm | 3/14
26.07.2018 | Kilpailukeskus Reiter | 70 cm | 3/14
25.07.2018 | Kilpailukeskus Reiter | 70 cm | 2/14
08.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 2/9
07.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 1/9
06.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 1/9
05.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 3/9
03.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 2/9
02.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 2/9
01.06.2018 | Kototalli | 70 cm | 3/9
24.04.2018 | Ponipallero | 60 cm | 1/17
22.04.2018 | Ponipallero | 60 cm | 3/17
21.04.2018 | Ponipallero | 60 cm | 1/17
20.04.2018 | Ponipallero | 60 cm | 2/17
17.03.2018 | Kadotetut | 50 cm | 1/14
15.03.2018 | Ponipallero | 50 cm | 1/11
08.03.2018 | Ponipallero | 50 cm | 1/11
05.03.2018 | Ponipallero | 50 cm | 1/11
03.03.2018 | Prime Sporthorses | 50 cm | 3/10
01.03.2018 | Prime Sporthorses | 50 cm | 3/10

KERJ kenttäratsastus (sijoituksia 40 kpl) / ke: Helppo

13.11.2019 | Kadon Kartano | Tutustumisluokka | 4/21
05.11.2019 | Kadon Kartano | Tutustumisluokka | 1/21
04.11.2019 | Kadon Kartano | Tutustumisluokka | 4/21
02.11.2019 | Kadon Kartano | Tutustumisluokka | 1/21
01.11.2019 | Kadon Kartano | Helppo | 3/25
30.10.2019 | Kadon Kartano | Helppo | 3/25
28.10.2019 | Kadon Kartano | Helppo | 2/25
19.10.2019 | Kadon Kartano | Helppo | 4/25
18.10.2019 | Kadon Kartano | Helppo | 4/25
16.10.2019 | Kadon Kartano | Helppo | 2/25
06.10.2019 | Kadon Kartano | Tutustumisluokka | 4/32
04.10.2019 | Kadon Kartano | Tutustumisluokka | 1/32
21.07.2019 | Safiiritiikeri | Tutustumisluokka | 3/13
28.09.2018 | Kisakeskus Lapland | Helppo | 5/30
25.09.2018 | Kisakeskus Lapland | Helppo | 4/30
20.09.2018 | Kisakeskus Lapland | Helppo | 1/30
19.09.2018 | Kisakeskus Lapland | Helppo | 1/30
15.09.2018 | Kisakeskus Lapland | Helppo | 2/30
03.05.2018 | Gealán | Harrasteluokka | 4/19
29.04.2018 | Gealán | Harrasteluokka | 4/35
28.04.2018 | Gealán | Harrasteluokka | 1/35
25.04.2018 | Gealán | Harrasteluokka | 2/35
24.04.2018 | Gealán | Harrasteluokka | 4/35
19.04.2018 | Littleness | Harrasteluokka | 4/20
12.04.2018 | Gealán | Harrasteluokka | 4/18
11.04.2018 | Littleness | Harrasteluokka | 2/20
10.04.2018 | Littleness | Harrasteluokka | 3/20
09.04.2018 | Kototalli | Harrasteluokka | 2/19
03.04.2018 | Littleness | Harrasteluokka | 1/20
11.01.2018 | Team J&K | Aloittelijaluokka | 1/12
27.11.2017 | Team J&K | Aloittelijaluokka | 2/18
25.11.2018 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 1/22
21.11.2017 | Team J&K | Aloittelijaluokka | 3/18
21.11.2018 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 2/22
17.11.2017 | Ros Cirein | Aloittelijaluokka | 1/17
09.11.2017 | Kototalli | Aloittelijaluokka | 4/20
07.11.2017 | Kototalli | Aloittelijaluokka | 1/20
05.11.2017 | Team J&K | Aloittelijaluokka | 2/24
04.11.2017 | Kototalli | Aloittelijaluokka | 3/20
03.11.2017 | Kototalli | Aloittelijaluokka | 2/20

Cup-kilpailut

Päivämäärä Jaos Järjestäjä Luokka Tulos
28.11.2021 MEJ-cup Saarnion tila 80 cm 2/16
28.08.2020 MEJ-cup Kisakeskus Bailador 80 cm 2/17
28.05.2020 MEJ-cup Kisakeskus Bailador 80 cm 4/20
31.12.2019 KRJ-cup Teilikorpi Helppo A 2/171
31.10.2019 KRJ-cup Harmaatuulen Oriasema Helppo A 1/162
28.06.2019 MEJ-cup Kisakeskus Bailador 80 cm 3/19
28.02.2019 KRJ-cup Kuuralehto Helppo A 2/122
28.02.2019 VSR-cup Susiraja Tutustumisluokka 1/38
30.11.2018 VSR-cup Syrjän Ratsutalli Helppo A 6/83
31.10.2018 KERJ-cup Mörkövaara Helppo 7/102
30.09.2018 VSR-cup Susiraja Helppo A 8/78
15.09.2018 MEJ-cup Thrillium 50-60 cm 1/43
15.07.2018 MEJ-cup Thrillium 70-80 cm 3/31
15.07.2018 MEJ-cup Thrillium 50-60 cm 3/20
30.06.2018 KERJ-cup Mörkövaara Helppo 6/93
15.04.2018 MEJ-cup Thrillium 50-60 cm 3/13
31.03.2018 VSR-cup Susiraja Helppo B 7/102
31.10.2017 VSR-cup Susiraja Aloittelijaluokka 1/11
31.10.2017 VSR-cup Susiraja Helppo C 2/47
30.10.2017 KERJ-cup Kisakeskus Bailador Aloittelijaluokka 6/39

Näyttelytulokset

Päivämäärä Järjestyspaikka Tapahtuma Luokka & tuomari Tulos
03.09.2020 Suomi Haltiasalo NJ erikoisnäyttelyt Suomenhevosorit
Vibaja
BIS14 MVA-sert
08.08.2020 Suomi Haltiasalo NJ erikoisnäyttelyt Suomenhevosorit
alaera
BIS7 MVA-sert
09.07.2020 Suomi Safiiritiikeri NJ erikoisnäyttelyt Suomenhevosorit
Terhi
LKV9 irtoSERT
02.05.2020 Suomi Haltiasalo NJ erikoisnäyttelyt Suomenhevosorit
Terhi
LKV10 irtoSERT
28.02.2020 Suomi Haltiasalo NJ erikoisnäyttelyt Suomenhevosorit
alaera
LKV11 irtoSERT

Hunni Hunni

Päiväkirja ja valmennukset

Lauantai 16.09.2023 » Arvosteluja ja laatuarvostelusuunnitelmia / Ronny

Muutama vuosi takaperin joulukuussa kenttähevosten laatuarvostelutilaisuudesta I-palkinnon kanssa kotiin poistunut Hunni palkittiin tänään yhtä lailla parhaalla mahdollisella palkinnolla Maastoestejaoksen alaisessa laatuarvostelussa. Rakenteensa avulla näyttelyissä ja kantakirjassa palkittu ori on ottanut nimiinsä ensimmäiset tittelinsä lajiarvosteluista ja Jonna on jo pitkään sanonut, että ori täytyy ehdottomasti käyttää vielä Yleislaatuarvostelussa sekä mahdollisesti myös rotuarvostelussa, jos suomenhevosten arviointitilaisuudet saadaan tauon jälkeen taas pyörimään.

Vuoden 2019 joulukuun kenttähevosten tilaisuudessa arvioitiin yhteensä 27 hevosta, joista yksi oli meidän Hunninko. Oli siellä joukossa pari muutakin tuttua, mm. Jipon emä ja Jonna sanoi kartanolaisen Kailin olleen kisavuosinaan erinomainen estehevonen. Itselle se oli täysin tuntematon, mutta itellä ei juurikaan tule seurattua ratsukisojen tuloksia ja menestyjiä. Arvostelutilaisuus sujui hevosmäärästä huolimatta nopeasti, eikä Hunni ottanut itseensä parista huutavasta hevosesta, vaan otti itse hyvin lunkisti. Muistaakseni ori palkittiin tilaisuuden kolmanneksi parhailla pisteillä, eteen taisi kiilata vain joku puoliverinen sekä toinen suomenhevonen. Oriin isänpuolen suku on painottunut vahvasti kenttäratsastukseen ja sieltä löytyy lukuisia lajissa palkittuja hevosia, joten ei ollut ihmekään, että se nappasi sukuosiosta pari ekstrapistettä.

Tämän päivän Maastoestejaoksen arvostelutilaisuudessa ei ollut samanlainen tunku, vaan paikan päällä oli yhteensä vain neljä hevosta. Jonnalle paikalta löytyi jälleen tuttuja, puoliveriset tulivat kuulemma Prime Sporthorsesista ja toinen niistä on Jackin kenttätamman emä. Toinen tilaisuuden suomenhevosista ei heti soittanut kelloja, mutta sen isäorin kuultuaan Jonna tokaisi heti: "Tää on tuttu työkisoista!" Ite hyvä jos muistan kaikki oman tallin hevoset, toinen tuntuu tietävän kaikki kissan kaiman kummitkin. Hyvin käyttäytynyt Hunni palkittiin tilaisuuden toiseksi parhaana ja lisäksi se sai tilaisuuden parhaat rakenne-, suku- ja jälkeläispisteet.

Perjantai 04.02.2022 » Rekiajelulla / Ronny

Varsavuosina Ronny on liki kaikkien ratsusuomenhevosten tavoin opetettu ensin ajolle ja vasta myöhemmin jatkettu ratsukoulutukseen. Ajohommia ei sen myötä ole juurikaan jatkettu, ainoastaan muutaman kerran olen ohjasajanut oria kentällä ja viime kuussa sovittelin tallin työhevosten länkiä omalle hevoselleni tarkoituksena saada ori reen eteen vielä tälle talvea. Toissapäivänä valjastettiin Hunni kunnolla käytiin pikku kävelylenkki taluttajan kanssa, tänään oli tarkoitus selvitä reissusta kokonaan reestä käsin. Olin hoitanut Hunnin lähtövalmiiksi ja Remo kävi vielä hienosäätämässä valjastustani, sillä työtamman omistajana eri remeleiden säädöt olivat hänelle tutummat. Lopuksi hevonen kevyen kirkkoreen eteen ja hypättiin kummatkin kuskin paikalle.

Tuon velikullan olisi kyllä saanut sysätä kyydistä heti ensimmäisessä mutkassa, sen verran pahasti Remon pätemiset hevosen oikeaoppisesta ajamisesta menivät nahan alle. Hunnia ei kuitenkaan haitannut, jos avut eivät olleet ihan priimaa, vaan hevonen liikkui hyvällä halulla ja reen suksi luisti. Tiukemmissa käännöksissä vauhtia piti ottaa vähän alas, sillä Hunni yritti vetää mutkat suoriksi ja oltiin jo kertaalleen lähellä luisua viereiseen ojaan. "Kato ny, oisit vaa kuunnellu mitä sulle sanottii!" Remo tokaisi vähän pilkalliseen sävyyn, mutta hiljeni kummasti saatuaan kyynärpäästä kylkeensä. Tasasykkeinen hölkkälenkki sai Hunnille kevyen hien pintaan ja lenkin jälkeen ori sai jäädä talliin kuivattelemaan ennen takaisin pihattoon pääsyä.

Torstai 03.09.2020 » Rakenteen arviointia / Ronny

Edellisen hevoseni kanssa ei paljon näyttelyitä kierretty, mutta Hunnin myötä nekin on nyt tullut koettua. Hunni oli valmiiksi kantakirjakelpoinen vanhempiensa palkintojen myötä ja se ilmoitettiin vuoden 2018 helmikuun tilaisuuteen pienori Valiokkaan sekä työtamma Armakan kanssa. Kolmikko käyttäytyi tilaisuudessa varsin asiallisesti, vaikka oma hevoseni pistikin pystyyn oman show'nsa parkkialueella. Arma ei korvaansa lotkauttanut orini käytökselle, Vekki puolestaan katseli ihmeissään mitä toikin nyt hommaa. Kehässä myös Hunni käyttäytyi onneksi siivosti ja sai kehuja hyvästä ravista. Neljältä tuomarilta se sai tasaisen 18-pisterivin eli yhteensä 72 pistettä, mikä oikeutti II-palkintoon. Vekki sai pisteitä väliltä 17-19 ja sai yhteispistettä yhden pisteen Hunnia enemmän. Kototallin päivän paras oli Arma, joka jäi vain parin pisteen päähän I-palkinnosta.

Kantakirjauksen jälkeen innostuin käyttämään Hunnia myös hevosnäyttelyissä ja tänään ori sai viimeisen sertinsä muotovalioarvonimeen. Tarvittavat sertit ori sai kasaan viidestä eri näyttelystä, joskin kyseessä oli erikoisnäyttelyitä, joissa kaikki sertin arvoiset palkittiin. Eräänlaiset "säälinäyttelyt" siis, normaaleissa näyttelyissä Hunni tuskin olisi valioitunut yhtä nopeasti, sillä näissäkin se jäi kauas kärkikermasta. Järjestyspaikkana Etelä-Kainuussa sijaitseva Haltiasalo ehti käydä tutuksi, sillä neljä viidestä näyttelystä järjestettiin kyseisen suomenhevostallin tiloissa. Orin paras tulos on BIS-kehän kahdeksas sija viime elokuulta, tänään se nappasi viimeisen tarvitun MVA-sertin, eli arvonimianomus voidaan laittaa vetämään vaikka heti kotiin päästyämme. Ei niin kiireelliset asiat tuppaavat allekirjoittaneella usein jäädä seisomaan, joten voi olla että koko arvonimiasia painuu hyvin nopeasti unholaan ja Jonna tallin papereidenpyörittelijänä muistuttaa siitä joskus vuosien päästä.

Lauantai 06.10.2018 » Estevalmennus / valmentajana Veera R.

Tällä kertaa Ronnyn ja Hunnin kanssa päästiinkin esteiden pariin, luultavasti paljon mieluisampaa puuhaa ratsukolle, kuin edelliskerran koulutreenimme. Olin laittanut ratsukolle toiseen päätyyn pääty-ympyrälle kolme puomia viuhkan muotoon ja pitkille sivuille kummallekin yhdet pystyt. Alkuverryttelyt oli jo tehty, joten pääsimme heti aloittamaan. Ratsukon tuli tulla toisen sivun pysty ravissa, pitää ravi vielä esteen jälkeenkin ja tulla puomit ympyrällä ravissa. Loppuun asti suoritetun ympyrän jälkeen tuli nostaa laukka, hypätä este ja tehdä toiseen päätyyn laukkaympyrä ja vasta loppuun asti suoritetun ympyrän jälkeen siirtyä raviin. Tehtävä vaati tarkkuutta, sillä Hunni yritti ensimmäisen esteen jälkeen tarjota jo laukkaa ja vaadin ratsukkoa tulemaan kunnolla kulmiin. Hätiköinti oli myös kiellettyä, joten ratsastaja sai tehdä töitä, ettei ori vienyt häntä kuin lapasta. Tehtävä tehtiin vielä toisinpäin niin, että laukkatehtävä oli ensimmäisenä. Näin päin tehtävä sujui paremmin. Kehotin ratsukkoa jatkamaan treenausta maltillisemman menon ja tarkkuuden kanssa.

Lauantai 29.09.2018 » Kouluvalmennus / valmentajana Veera R.

Hunni ja tämän omistaja Ronny olivat ensimmäistä kertaa tänään valmennettavanani. Lajina meillä oli kouluratsastus ja paikkana Kototalli. Koska ratsukko ei kuulemma ollut paljoa kerennyt viime aikoina valmentautumaan, otin ratsukon kanssa ihan perusharjoitteet tänään taas esille. Voltin tietävät kaikki ja kaikki tietää, että kulmassa käännytään niin, ettei törmätä, unohtuu monesti niiden ratsastaminen. Tänään keskityimmekin siis kulmien huolelliseen ratsastukseen. Ekana keskityimme tähän muutaman kierroksen niin, että käytössämme oli vain puolikas kenttä, eli lähes tulkoon neliö. Tämän jälkeen muutimme tehtävää niin, että jokaisen sivun keskelle tehtiin voltti. Näin käännöksiä ja asetuksia tuli tehtyä monta jo yhden kierroksen aikana. Sitten vaihdoimme suuntaa ja teimme saman tehtävän toiseen suuntaan, edelleen käynnissä. Vaihdoimme jälleen suuntaa ja teimme saman ravissa molempiin suuntiin. Ratsastaja oli aluksi hieman tympääntynyt näin peruskauraa oleviin tehtäviin, mutta valmennuksen lopussa tämä totesi saaneensa yllättävän paljon irti tehtävästä.

Torstai 16.08.2018 » Match show'ssa / Jonna

Tämänpäiväinen iltapäivä kuluikin mukavasti match show'ssa, jossa kävimme pyörähtämässä kera komeasti kehittyneen Hunnin. Ori käyttäytyi itselleen tyypillisesti siivosti ja sen kanssa onkin ollut helppoa reissata kisoissa ja muissa tapahtumissa. Ori juoksutettiin ensimmäisessä kehässä, jossa oli meidän lisäksemme nuori FWB-ori M.B. Cameron (joka muuten on samalta kasvattajalta, kuin meille vastikään kotiutunut Osmi) sekä suomenhevosori Kaupunkilaisvaakku. Suomalaista kasvatustyötä siis koko kehä täynnä. Hunnin kanssa kentälle yhdessä saapui puoliveriori Cameron, ja kumpikin käyttäytyi fiksusti ja toisiaan lähes huomaamatta, kentällä korvat hörössä kävellen ja kevyesti pöristen.

Mätsärin tuomaria taisi jännittää kaikista eniten ja hänen onnistui tiputtaa käsissään pitelemä paperinivaska pitkin kenttää arvostelun yhteydessä. Olisi tehnyt mieli huutaa jotakin tsemppaavaa, mutta tyydyin vain hymyilemään kannustavasti. Viileän rauhallisesti, mutta samalla eloisasti esiintynyt Hunni ei arastellut esitellä lennokkaita askeliaan. Tuomari kiinnittikin punaisen nauhan Hunnin mustiin nahkasuitsiin, nuorempi puoliveriori jäi täpärästi kypsemmän ja kehittyneemmän hevosen varjoon. Orimme oli kuulemma upea perinnesuomalainen, josta oli hankalaa pistää paremmaksi! Kehän kolmas osanottaja kävi vielä yksikseen esiintymässä tuomarin edessä ja meitä enemmän äksöniä kentälle loihtinut nuori hevonen palkittiin lopulta sinisellä nauhalla.

Kehän jälkeen seurasikin pidempi tovi odottelua. Vuorossa oli toinen oriluokka ja sen perään kaksi tammakehää. Ennen viimeistä esiintymistämme nähtiin vielä sinisten kehä, jossa aiempi kehäkaverimme Vaakku sähelsi menemään käyden siinä määrin kehän kimon puoliveriorin hermoille, että sen esittäjällä oli tekemistä pitää hevonen neljällä jalalla. Kehävoitto meni kilpaparillemme M.B. Cameronille, eli roppakaupalla onnea Osmin kasvattikaimalle!

Reilu tunnin seisoskelun jälkeen Hunni pääsi vielä pyörähtämään punaisten loppukehässä. Jälleen porkkanoiden arvoisesti käyttäytynyt liinakko veti muita pidemmän korren ja punaisten ykkösenä ori sai suitsiinsa vielä toisenkin ruusukkeen. Lopuksi tuomarin edessä käytiin me punaisten ensimmäisenä sekä M.B. Cameron sinisten ensimmäisenä. Tuomarin ei kauaa tarvinnut miettiä näyttelyn parasta hevosta, sillä sama oripari oli omassa luokassaan ollut jo toisiaan vastakkain. Hunninko vei siis jälleen Cameronilta paikan ykköspallilta, mutta molemmat palkittiin näyttävillä ruusukkeilla ja pienillä palkintopussukoilla, jossa taisi Hunnin kiinnostuksesta päätellen olla jotain syötäväksi kelpaavaa.

Sunnuntai 20.08.2017 » Uusi hevonen / Ronny

Edellinen, tätä nykyä jo edesmennyt hevoseni oli aikoinaan Saksasta hankittu päistärikkö quarter-tamma, jonka kanssa sain ensimmäistä kertaa opetella mitä oli omistaa ihka oma hevonen. Tamma ehti omma omistuksessani liki kahdeksan vuotta, ennen kuin se piti lopettaa vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi. Vaikka usein sanotaan hevosettoman olevan huoleton - mikä myös pitää täysin paikkansa - pari vuotta hevosetonta elämää tekivät tehtävänsä ja löysin itseni kerta toisensa jälkeen selaamasta myytäviä hevosia. Quarterhevosten lisäksi kävin katsomassa myös yhtä appaloosaa sekä kanadanhevosta, mutta näistä mikään ei iskenyt ja kaupat jäivät tekemättä. Sopivin yksilö löytyi lopulta rodusta, joka ei alunperin ollut edes vaihtoehtona uudelle hevoselle, nimittäin suomenhevonen. Täydellisen hevosen kohdalla rodulla ei loppupeleissä ollut väliä, sillä tarkoituksenahan oli ollut löytää sopivan reipas ja varmajalkainen maastohevonen, jolta löytyisi myös riittävästi säkäkorkeutta.

Kadon Kartanolla oli myynnissä useita nuoria suomenhevosia, joista kävin koeratsastamassa useampaa nuorta ja Hunninkoa kävin testaamassa pariinkin kertaan, vaikka olin jo kerrasta myyty. En halunnut kuitenkaan hätäillä valintani kanssa, sillä epäröin hieman Hunnin sukupuolta ja sen soveltuvuutta pihattoelämään. Sukunsa puolesta sillä olisi nimittäin annettavaa myös jalostuksen saralla, joten ensimmäisenä ajatuksena ei ollut hevosen ruunaus. Oriin kasvattaja ja samalla nykyinen omistaja Piia Ihantoja kertoi sen tulevan hyvin toimeen muiden kanssa ja tähän asti se oli tarhannut myös kasvattitallillaan pienryhmässä. Tämä tieto oli se viimeinen sysäys kohti hevoskauppoja ja tänään nelivuotias Hunni saapui yhdessä Jaakiman ostaman suomenhevosruuna Morrisonin kanssa rikastuttamaan Kototallin arkea!

Ylläpitäjänä Pierre VRL-10531   |   s-posti
Kaikki tallin tarinoissa esiintyvät hahmot ovat ylläpitäjän alter egoja.

Hevosen kuvat © Kuvaaja ei tahdo nimeään esille & ransu.kuvat.fi, kiitos!
Ulkoasu © M Layouts   |   Ulkoasun kuva © smerikal (lisenssi, muokattu)