Kadon Kartano

Esittely

Hevosharrastukseni alkoi ollessani vielä lapsen kengissä, mutta ikioman tallin tarina alkoi vasta muutama vuosi takaperin selaillessani huvin vuoksi syntymäpaikkakuntani myytäviä tontteja ja taloja. Pääasiassa myynnissä oli rivi- ja muutama omakotitalo, mutta myös vanha lampola tiluksineen. Kävin vilkaisemassa lampolaa, mutta tilat eivät soveltuisi suurenkaan rakennus- ja korjausprojektin jälkeen hevoskäyttöön. Sain kuitenkin pian vanhalta tutultani vinkin myynnissä olevasta vanhasta maatilasta, jota kävinkin vilkaisemassa puolihuvikseni. Maatilaan kuului pieni navettarakennus, puupihattotalli hevosille sekä asuinrakennus pihattotallin kyljessä. Aikaa, rahaa ja työtä rahaa tähänkin vaadittaisiin, mutta lähtökohdat olivat kuitenkin kohtalaisen hyvät, eikä itse maatilan hinta päätä huimannut. Kun kauppakirjat oli lyöty lukkoon, alkoi maa-alueiden uudelleensuunnittelu ja pankinjohtajan ylipuhuminen lainaa varten.

Laina irtosi helposti ja vaivattomasti, ja rakennustyöt saivat alkaa. Puupihattotalliin sijoitin jo muutaman omistuksessani olevan suomenhevosen, Fokkerin, Valkoosin Viehekkeen ja Kissun Hissun. Rakennus- ja suunnittelutöissä säästin paljon aikaa ja rahaa sukulaisiin ja ystäviini lukeutuvien arkkitehtien sekä rakennus- ja sähköalan ammattilaisten auttaessa minua läpi projektin pilkkahintaan. Tilukset valmistuivat vuoden 2009 puolivälissä ja talli aukaisi ovensa saman vuoden lopussa. Julkaisupäivän jälkeen tallipihaan nousi vielä maneesi sekä jo rakenteilla oleva hiekkapohjakenttä valmistui vuoden 2010 kesällä. Tilukset muovautuivat nykyiseen ulkomuotoonsa vielä vuoden 2010 aikana, minkä jälkeen mitään suurempia rakennushankkeita ei ole tehty. Projektin loputtua tallin hevosmäärä on kasvanut tasaiseen tahtiin, ja nyt tallissa majailee yli puolisataa suomenhevosta.

Tallialue

Varsinaisen tallialueen sydän on neljänkymmenen karsinan päätalli, joka on rakennettu alusta loppuun omien suunnitelmieni mukaan. U-kirjaimen mallinen päätalli on pyritty tekemään mahdollisimman valoisaksi kattoikkunoiden ja loisteputkirivien voimalla. Päätallissa on kaksi pääkäytävää, joissa molemmissa on yksi kymmenen karsinan rivi molemmin puolin käytävää. Molemmissa käytävissä on useat hevosen molemminpuoliseen kiinnitykseen tarkoitetut renkaat. Karsinakäytäviä yhdistää yhteinen sivukäytävä, jonka varrella on pesukarsinoita kaksin kappalein, satula- sekä rehu- ja kuivikehuone. Rehu- ja kuivikehuoneesta on pääsy portaiden kautta heinäylisille. Karsinat ovat tilavia, yhdeksän neliömetrin kokoisia, kumimatolla sekä mahdollisella turve- tai purukerroksella varustettuja tiloja. Jokaiseen karsinaan kuuluu perusvarustuksena juoma-automaatti, ruoka-astia, pidike nuolukivelle sekä rengas heinäverkolle.

Päätalli - Pikkutalli - Pihattotalli
Päätalli Pikkutalli Tarha

Päätallin lisäksi tallialueella komeilee kahdeksantoistan karsinan pikkutalli, joka on rakennettu vanhan navetan pohjaa hyväksikäyttäen. Pikkutallissa on yksi pääkäytävä, jonka molemmin puolin on yhdeksän tilavaa karsinaa liukuovilla. Leveällä käytävällä ei ole kiinnitysmahdollisuutta hevoselle, vaan hevoset on hoidettava joko karsinassa tai tallin yhdessä pesukarsinassa. Pesukarsinan lisäksi tallissa on tilava satula- ja taukohuoneen virkaa toimittava huone, sekä karsinan pehmikkeille ja rehuille varattu tila. Karsinoissa käytetään hevosesta riippuen joko turve- tai sahanpurupetiä. Päätallin yhteydessä sijaitsevaa lantalaa käytetään myös pikkutallin tarpeisiin.

Juoma-automaatti Ruokakaukalo Laidun

Tallialueella on kahden tallin lisäksi 15 jykevällä lankkuaidalla sekä sähkölangalla aidattua hiekkapohjaista tarhaa. Kolmessa, muita tarhoja hieman isommassa tarhassa on ympärivuorokautinen ja -vuotinen asumismahdollisuus tilavien tuulikaapeilla ja muovisilla oviliuskoilla varustettujen pihattojen ansiosta. Valoisien pihattojen pohjamateriaalina on käytetty kumirouhemattoa, joka on nesteenläpäisevää, minkä ansiosta neste kulkeutuu suoraa viemäreihin. Kumimatolle voidaan tuoda tarpeen vaatiessa lisäksi olkia pehmikkeeksi ja mielenvirikkeeksi. Pihatoissa on kymmenen metrin mittaiset betonipohjaiset ruokintapöydät, joista tarjoillaan hevosille niin lisäravinteet kuin heinätkin. Ruokintapöytien lisäksi pihattotarhoissa on tavallisten tarhojen tavoin metalliset ruokintakaukalot pihalla. Pihatot on tarkoitettu maksimissaan kymmenelle yli 160 senttimetriä korkealle hevoselle, pienempiä hevosia mahtuu muutama enemmän. Jokaisen tarhan vakiovarusteluun kuuluu juoma-automaatit muovipalloilla, jotka estävät irtoroskien ajautumisen veden sekaan.

Viidentoista tarhan lisäksi tallin maa-alueilta löytyy viisi suurta laidunta, joista yksi on aina vuoden kerrallaan tallin sonnilauman käytössä. Laitumet ovat samanlaisia kuin pihattotarhat, mutta vain suuremmassa mittakaavassa: laidunten pinta-ala on laitumesta riippuen vähintään neljä kertaa pihattotarhan kokoinen. Yksi pihattotarhoista muuntautuu osaksi yhtä laidunta, kun tarhan ja laitumen välinen metalliportti aukaistaan ja kiinnitetään tukevasti puuaitaan. Kyseisellä laitumella ei ole erikseen omaa suojaa, vaan pihaton suoja toimii myös laidunsuojana. Neljällä muulla laitumella on pihattotarhojen mukaiset omat pihatot, joissa on ympärivuorokautinen tallentava kameravalvonta, minkä ansiosta myös kaukaisimmilla laitumilla sijaitsevia hevosia voi pitää silmällä myös kotisohvalta käsin. Laitumilla on tarhojen mukaiset juoma-automaatit suuremmassa koossa.

Pihattotalli Pihattotarha Pelto

Työpainotteiset suomenhevoset sekä tallin muut kylmäveriset on majoitettu puupihattotalliin, joka on rakennettu 1900-vuosisadan alkupäässä hevos- ja karjakäyttöön. Rakennus on yhä alkuperäisessä muodossaan, peruskorjauksia ei tarvinnut tehdä rakennuksen hyvän kunnon ansiosta. Ainoastaan veden ja sähkön tulo on sitemmin mahdollistettu. Puutallissa on kymmenen isokokoista karsinapaikkaa, joista ovet johtavat suoraa pihalle: varsinaista käytävää tai muitakaan huoneita tallissa ei ole. Kymmenkarsinaisen rivin toisella puolella on kaksi isokokoista pihattoa, jotka kuuluvat osana kahteen tarhaan. Karsinoissa on alkuperäiset heinähäkit, ainoastaan vesiautomaatit, ruokakupit sekä telineet nuolukiville on lisätty. Karsinat eivät ole kummoisemmin eristettyjä, mutta antavat paksukarvaisille hevosille tuulen- ja sateensuojaa kurjimmilla keleillä. Puutalli kera kahden pihattotarhan sijaitsee hieman kauempana päätallista ja varsinaisesta tallipihasta. Myös Pierren asuintalo sijaitsee aivan puutallin vieressä, pyöristetyllä puuaidalla aidattujen tarhojen kupeessa.

Ratsastusmahdollisuudet

Ratsastusmahdollisuuksia tallin pihapiirissä ja läheisyydessä on paljon: hiekkapohjaiset kenttä ja maneesi, nurmipohjainen laidun, joka muuntautuu tarvittaessa maastoestekentäksi, läheinen ravirata sekä tallia ympäröivät lukuisat maastopolut.

Maneesi Kenttä Maastotie

Sivun koristekuvat © Rick Cooper (lisenssi) / Bryan Costin (lisenssi) / Earlham College (lisenssi), Arthur (lisenssi), lasikuu.net/vapaasti, tallin omaisuutta

Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © SN | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti