Virtuaalinen Työhevosyhdistys | TYH

Yhdistys


Kirjaudu sisään

Nimimerkki:
Salasana:

Rekisteröi oma TYH-tunnus!

Kilpailutoiminta

Säännöt

Työhevoskilpailuja järjestääksesi ja niihin osallistuaksesi, sinulla tulee olla TYH-tunnus. Oman TYH-tunnuksen saa rekisteröitymällä.

Yksi ihminen saa järjestää korkeintaan viidet (5) kilpailut kerralla. Viimeinen osallistumispäivä (VIP) saa olla samana päivänä kaikissa kutsuissa, mutta kilpailuiden tulee olla eri päivinä. VIP:n ja kilpailupäivän välillä tulee olla vähintään 3 päivää. Viimeinen osallistumispäivä tulee olla vähintään kahden viikon päässä kilpailuanomuksen teosta mutta enintään 5 viikon päässä. Luokkia pitää olla vähintään 3 / kutsu, mutta maksimissaan 20. Osallistujamäärän tulee olla vähintään 20 ja enintään 100 jokaista luokkaa kohden. Yksi ihminen saa tuoda yhteen luokkaan hevosia korkeintaan 10% luokan kokonaisesta osallistujamäärästä. Yksi hevonen saa osallistua jokaiseen luokkaan, johon se on oikeutettu, mutta vain kerran yhteen luokkaan.
Juoksukokeessa hevosen tulee olla vähintään 3-vuotias ja muissa luokissa vähintään 4-vuotias. Tottelevaisuusluokissa hevosen tulee olla 1-4-vuotias, eikä tottelevaisuuteen osallistuva hevonen saa osallistua muihin luokkiin.

Myös tarinakilpailut ovat sallittuja, arvontavasta tulee ilmoittaa anoessa avoimuus-kenttään! (21.04.2013)

Osallistumismuoto tulee olla muotoa Ohjastaja (TYH-tunnus) - Hevosen nimi. TYH-tunnuksen tulee olla nelinumeroinen.

Tulosten arpominen hoituu arvontakoneella:
Kaikki luokat arvotaan normaalilla arvontakoneella, esimerkiksi tällä. Aikaa ei juoksu- ja käyntikokeissa enää merkitä, eikä luokkien pistemääriä ole pakko sisällyttää arvontaan, mutta näin voi halutessaan tehdä. Nolla pistettä saanut hevonen hylätään.

Sijoittuneet merkitään seuraavan kaavan mukaan (osallistujat / sijoittuneet):
1-3 / 1
4-8 / 2
9-15 / 3
16-24 / 4
25-35 / 5
36-48 / 6
49-63 / 7
64-80 / 8
81-99 / 9
100- / 10

Kutsusivulta tulee löytyä:
- Kilpailujen päivämäärä sekä viimeinen osallistumispäivämäärä
- Järjestyspaikka linkitettynä sekä vastuuhenkilön nimi ja sähköposti
- Rajoitukset, luokat ja osallistumisohjeet
Järjestäessäsi monta kutsua peräkkäin, tulee olla mahdollista osallistua vain yhteen kutsuun.

Tulokset on lähetettävä viimeistään 3 viikon kuluttua kilpailupäivästä. Tuloksia tulee säilyttää vähintään 2 kuukautta, jotta kaikki ehtivät saada tulokset.

Luokat

Tottelevaisuus (max. 100p.)
Tottelevaisuus -luokat on suunnattu nuorille hevosille (1-4 v), jossa ne opettelevat työhevosen tehtäviä. Rata suoritetaan ohjasajo-varusteilla. Tehtäviin kuuluu muunmuassa pressujen ylityksiä, alituksia, puomien ylittämistä, väistelemistä sekä pujottelua.

Käyttöajo (max. 150p.)
Käyttöajon tavoitteena on kannustaa ajureita nuorten hevosten koulutukseen, jotta niistä saataisiin mahdollisimman toimivia käyttöhevosia. Samalla pyritään tarjoamaan myös kilpailumuoto, joka ei vaadi hevoselta suurempaa kestävyyskuntoa. Arvosteluun vaikuttavat ajon lisäksi myös hevosen kunto ja varusteet.
Luokassa on tarkoitus ajaa max. 100 m matka niin suoraan kuin mahdollista. Reitin varrella on erilaisia tehtäviä, joista ajurin ja hevosen tulee suoriutua ongelmitta, esimerkiksi. tavaroiden lastausta lastauslaiturilta, eläinaitausten ohittamista, portteja, peruutusta, vesiesteitä, pujottelua jne.
Katso video käyttöajosta

Metsäajo (max. 150p.)
Metsäajon tavoitteena on siirtää kuitu- ja tukkipuuta hevosen ja maaston kannalta mahdollisimman joustavasti ja pehmeästi. Käytännössä kilpailu suoritetaan niin, että metsään rakennetaan suorituspaikkoja, joissa arvostellaan valjakon toiminta sekä hevosen ja ajurin yhteistyökyky, pääpainona rauhallisuus ja sopusointu. Askellajina on koko kilpailun ajan käynti. Pisteitä annetaan sekä hevosen valjastamisesta että itse metsäajosta.
Katso video metsäajosta

Kyntö (max. 100p.)
Hevoskynnön tavoitteena on tehdä merkitylle alueelle mahdollisimman syvät ja suorat vaot yksisiipistä auraa käyttäen. Arvosteluun vaikuttavat vaon suoruuden, syvyyden ja leveyden lisäksi myös enimmäisaika, jota ei tulisi ylittää.
Katso video parikynnöstä

Veto (max. 350m.)
Vetoluokissa valjakko vetää 60 metrin matkan kuormaa, jonka paino vaihtelee 400 kilogrammasta 900 kilogrammaan. Vetokilpailuissa testataan nimenomaan hevosen voima eli kuinka pitkän matkaa hevonen jaksaa vetää määrätyn kokoista kuormaa. Ensimmäiset kaksi porrasta vedetään alkupainoilla, jonka jälkeen pidetään tauko. Tauon aikana kuormaa lisätään aina 50 kg kerrallaan. Enimmäisvetomatka on 350 m.
Katso video parivaljakkovedosta

Juoksukoe (max. 5p.)
Juoksukokeet ajetaan muutaman hevosen ryhmälähtöinä hiitti- tai valmennuskärryillä, mahdollisesti myös kieseillä. Juostavana matkana on 1000 metrin hiekkarata. Juoksukoeluokkiin voi osallistua ainoastaan suomen-, döle- sekä pohjoisruotsinhevoset.
Juoksukokeessa valjakko voidaan hylätä liioista laukoista (neljä kertaa - hll), maalilaukasta (hml) tai keskeyttämisestä (k). Jos hevosen suoritus hylätään, tulee hylkäyssyy myös merkitä (hll/hml/k)!

Käyntikoe (max. 6p.)
Käyntikokeessa ajetaan työkärryillä nettokuorman ollessa 500 kg. Luokassa arvostellaan käynnin puhtautta, ja valjakon olisi myös pysyttävä enimmäisajan sisällä. Käveltävä matka on 500 metrinen suora. Hevosen suoritus hylätään jos se riikkoo käynnin neljä kertaa.

Myös pariluokkia voi järjestää metsäajossa, kynnössä ja vedossa.

TYH Mestaruuskilpailut

Syyskuussa 2016 siirryttiin Cup-kisoista neljä kertaa vuodessa (tammikuu, huhtikuu, heinäkuu ja lokakuu) järjestettäviin kolmipäiväisiin mestaruuskilpailuihin. Perusidea pysyy samana, mutta tulokset arvotaan kolme kertaa ja suurimman yhteispistemäärän saanut hevonen on luokkansa lopullinen voittaja, joka palkitaan arvonimellä, esimerkiksi "2016 vedon talvimestari". Tasapistetilanteissa samoille pisteille yltäneiden valjakoiden kesken suoritetaan vielä uusi arvonta, jotta sijoitusjärjestys saadaan selville.

Mestaruuskilpailun lopullisista tuloksista voi saada lisäpisteitä TYH:n laatuarvostelussa, välipäivien sijoitukset huomioidaan normaaleina kisapisteinä. Aiemmin järjestettyjen Cup-kilpailujen sijoitukset huomioidaan yhä laatuarvostelussa.

© 2010-2014 Virtuaalinen Tyhevosyhdistys
Kuva © Patty Sue O'Hair-Vicknair