Virtuaalinen Työhevosyhdistys | TYH

Yhdistys


Kirjaudu sisään

Nimimerkki:
Salasana:

Rekisteröi oma TYH-tunnus!

Kilpailutoiminta

Kilpailuiden järjestäminen

Työhevoskilpailuja järjestääksesi ja niihin osallistuaksesi sinulla tulee olla TYH-tunnus. Oman tunnuksen saa rekisteröitymällä.

Yhdeltä ihmiseltä saa kerralla olla avoinna korkeintaan viidet (5) kilpailut. Järjestettäessä useampia kutsuja peräkkäin saa viimeinen osallistumispäivä (VIP) olla jokaisessa kutsussa sama, mutta kilpailupäivän tulee vaihtua. VIP sekä kilpailupäivä eivät saa olla samana päivänä. Viimeinen ilmoittautumispäivä tulee olla vähintään kahden mutta enintään viiden viikon päässä kilpailuanomuksen teosta.

Luokkia tulee järjestää vähintään kolme, mutta enintään 20 kutsua kohden. Osallistujamäärän tulee olla luokkaa kohden vähintään 20 ja enintään 100, ja yksi osallistuja saa tuoda yhteen luokkaan valjakoita korkeintaan 10% luokan korkeimmasta mahdollisesta osallistujamäärästä (esim. kokonaisosallistujamäärä on 30 valjakkoa, eli yksi henkilö saa tuoda luokkaan korkeintaan kolme valjakkoa). Yksi hevonen saa osallistua jokaiseen luokkaan johon se on oikeuteuttu, mutta vain kerran yhteen luokkaan.

Myös tarinakilpailut ovat sallittuja, arvontavasta tulee ilmoittaa anoessa avoimuus-kenttään

Osallistumismuoto tulee olla muotoa Ohjastaja (TYH-tunnus) - Hevosen nimi. TYH-tunnuksen tulee olla nelinumeroinen.

Luokkakohtaiset rajoitukset:
- Juoksukokeessa hevosen tulee olla vähintään 3-vuotias ja muissa luokissa vähintään 4-vuotias
- Juoksukokeeseen saa osallistua vain suomen-, döle- sekä pohjoisruotsinhevoset
- Tottelevaisuusluokissa hevosen tulee olla 1-4-vuotias, eikä hevonen saa osallistua muihin luokkiin

Kutsusivulta tulee löytyä:
- Kilpailujen päivämäärä sekä viimeinen osallistumispäivämäärä
- Järjestyspaikka linkitettynä sekä vastuuhenkilön nimi ja sähköposti
- Osallistumisohjeet sekä luokat
- Luokkakohtaiset rajoitukset tai linkki tälle sivulle
Kutsuryppäitä järjestettäessä olisi hyvä olla mahdollisuus osallistua myös vain yhteen kutsuun. Jos mahdollisuus on annettu, tulee asiasta olla maininta kutsusivuilla. (20.07.2018)

Tulosten arpominen hoituu arvontakoneella:
Kaikki luokat arvotaan normaalilla arvontakoneella, esimerkiksi tällä. Aikaa ei juoksu- ja käyntikokeissa enää merkitä, eikä luokkien pistemääriä ole pakko sisällyttää arvontaan, mutta näin voi halutessaan tehdä. Nolla pistettä saanut hevonen hylätään.

Sijoittuneet merkitään seuraavan kaavan mukaan (osallistujat / sijoittuneet):
1-3 / 1
4-8 / 2
9-15 / 3
16-24 / 4
25-35 / 5
36-48 / 6
49-63 / 7
64-80 / 8
81-99 / 9
100- / 10

Tulokset on lähetettävä viimeistään 3 viikon kuluttua kilpailupäivästä. Tuloksia tulee säilyttää vähintään 2 kuukautta, jotta kaikki ehtivät saada tulokset.

Luokkakuvaukset

Tottelevaisuus (max. 100p.)
Tottelevaisuus -luokat on suunnattu nuorille hevosille (1-4 v), jossa ne opettelevat työhevosen tehtäviä. Rata suoritetaan ohjasajo-varusteilla. Tehtäviin kuuluu muunmuassa pressujen ylityksiä, alituksia, puomien ylittämistä, väistelemistä sekä pujottelua.

Käyttöajo (max. 150p.)
Käyttöajon tavoitteena on kannustaa ajureita nuorten hevosten koulutukseen, jotta niistä saataisiin mahdollisimman toimivia käyttöhevosia. Samalla pyritään tarjoamaan myös kilpailumuoto, joka ei vaadi hevoselta suurempaa kestävyyskuntoa. Arvosteluun vaikuttavat ajon lisäksi myös hevosen kunto ja varusteet.
Luokassa on tarkoitus ajaa max. 100 m matka niin suoraan kuin mahdollista. Reitin varrella on erilaisia tehtäviä, joista ajurin ja hevosen tulee suoriutua ongelmitta, esimerkiksi. tavaroiden lastausta lastauslaiturilta, eläinaitausten ohittamista, portteja, peruutusta, vesiesteitä, pujottelua jne.
Katso video käyttöajosta

Metsäajo (max. 150p.)
Metsäajon tavoitteena on siirtää kuitu- ja tukkipuuta hevosen ja maaston kannalta mahdollisimman joustavasti ja pehmeästi. Käytännössä kilpailu suoritetaan niin, että metsään rakennetaan suorituspaikkoja, joissa arvostellaan valjakon toiminta sekä hevosen ja ajurin yhteistyökyky, pääpainona rauhallisuus ja sopusointu. Askellajina on koko kilpailun ajan käynti. Pisteitä annetaan sekä hevosen valjastamisesta että itse metsäajosta.
Katso video metsäajosta

Kyntö (max. 100p.)
Hevoskynnön tavoitteena on tehdä merkitylle alueelle mahdollisimman syvät ja suorat vaot yksisiipistä auraa käyttäen. Arvosteluun vaikuttavat vaon suoruuden, syvyyden ja leveyden lisäksi myös enimmäisaika, jota ei tulisi ylittää.
Katso video parikynnöstä

Veto (max. 350m.)
Vetoluokissa valjakko vetää 60 metrin matkan kuormaa, jonka paino vaihtelee 400 kilogrammasta 900 kilogrammaan. Vetokilpailuissa testataan nimenomaan hevosen voima eli kuinka pitkän matkaa hevonen jaksaa vetää määrätyn kokoista kuormaa. Ensimmäiset kaksi porrasta vedetään alkupainoilla, jonka jälkeen pidetään tauko. Tauon aikana kuormaa lisätään aina 50 kg kerrallaan. Enimmäisvetomatka on 350 m.
Katso video parivaljakkovedosta

Juoksukoe (max. 5p.)
Juoksukokeet ajetaan muutaman hevosen ryhmälähtöinä hiitti- tai valmennuskärryillä, mahdollisesti myös kieseillä. Juostavana matkana on 1000 metrin hiekkarata. Juoksukoeluokkiin voi osallistua ainoastaan suomen-, döle- sekä pohjoisruotsinhevoset.
Juoksukokeessa valjakko voidaan hylätä liioista laukoista (neljä kertaa - hll), maalilaukasta (hml) tai keskeyttämisestä (k). Jos hevosen suoritus hylätään, tulee hylkäyssyy myös merkitä (hll/hml/k)!

Käyntikoe (max. 6p.)
Käyntikokeessa ajetaan työkärryillä nettokuorman ollessa 500 kg. Luokassa arvostellaan käynnin puhtautta, ja valjakon olisi myös pysyttävä enimmäisajan sisällä. Käveltävä matka on 500 metrinen suora. Hevosen suoritus hylätään jos se riikkoo käynnin neljä kertaa.

Myös pariluokkia voi järjestää metsäajossa, kynnössä ja vedossa.

TYH Mestaruuskilpailut

Syyskuussa 2016 siirryttiin Cup-kisoista neljä kertaa vuodessa (tammikuu, huhtikuu, heinäkuu ja lokakuu) järjestettäviin kolmipäiväisiin mestaruuskilpailuihin. Perusidea pysyy samana, mutta tulokset arvotaan kolme kertaa ja suurimman yhteispistemäärän saanut hevonen on luokkansa lopullinen voittaja, joka palkitaan arvonimellä, esimerkiksi "2016 vedon talvimestari". Tasapistetilanteissa samoille pisteille yltäneiden valjakoiden kesken suoritetaan vielä uusi arvonta, jotta sijoitusjärjestys saadaan selville.

Mestaruuskilpailun kokonaistuloksien sijoituksista saa lisäpisteitä TYH:n laatuarvostelun lisäpisteosiossa, välipäivien tulokset huomioidaan normaaleina kisapisteinä kisaosiossa, jos ne on merkitty kisakalenteriin. Aiemmin järjestettyjen Cup-kilpailujen sijoitukset huomioidaan yhä laatuarvostelussa.

© 2010-2014 Virtuaalinen Tyhevosyhdistys
Kuva © Patty Sue O'Hair-Vicknair