Virallinen nimi | Ventoksen Untuva "Unna" | Painotuslaji | Kouluratsastus |
Syntynyt & ikä | 26.03.2015, 19v | Väri & säkäkorkeus | Rautias, 152 cm |
Rekisterinumero | VH15-018-0606 | Omistaja | Kadon Kartano VRL-10531 |
Rotu & sukupuoli | Suomenhevonen, tamma | Kasvattaja | yaren, Ventos |
Saavutukset:♕ Champion (myönnetty 03/16) ♕ KTK-II (R-suunta 74 p.) ♕ YLA1 (2020 huhtikuu AP3 96 p.) ♕ KRJ-I (2019 lokakuu 102 p.) |
Näyttelytulokset:♕ 01/09/2015 NJ Vanima - LKV1 irtoSERT ♕ 15/04/2015 NJ Susiraja - LKV4 irtoSERT ♕ 16/02/2015 NJ Vindemia - LKV2 irtoSERT |
Unna on hieman hitaalla käyvä hevonen ja tämä piirre tekee siitä samalla pomminvarman ratsun. Se on äärimmäisen huono pakoeläin, sillä yllättävissä tilanteissa se on auttamatta jäljessä, ja saattaa vain hieman säpsähtää kun tilanne on oikeastaan jo ohitse. Yllättäen siitä tuli myös ihan kelpo kouluratsu, sillä nuoruusvuosinaan tamma oli äärimmäisen hankala koulutettava, joka tuntui unohtavan kaikki uudet opit heti ratsastajan jalkauduttua satulasta, ja jokaisessa ratsutuksessa sitä piti muistuttaa yksinkertaistenkin apujen tarkoituksesta. Esteillä innokkuus korvasi taitojen puutteet, mutta nykyisenlaisella hyppytyylillä Unna selviää kohtalaisesti enintään 70 sentin radoista - sitä isommista voidaan päästä ylitse vain hyvän tuurin avustuksella. Kun aletaan liikkua tamman maksimirajoilla, kaviot alkavat kolista herkemmin puomeihin ja pari kertaa hevonen on sotkeutunut kunnolla esteeseen, sillä se koittaa miellyttää ratsastajaansa viimeiseen asti, eikä aina ymmärrä kieltää esteelle, vaikka lähtökohdat hyvään hyppyyn olisivat huonot. Sileällä työskentelyssä tapahtui onneksi ensimmäisten ratsuvuosien jälkeen kehitystä aimo harppauksin, ja nykyään se on kunnollisten alkulämmittelyjen jälkeen varsin yritteliäs ratsu, joka pyrkii toteuttamaan ratsastajan käskyt mahdollisimman tarkasti.
Lajitovereiden kanssa Untuva ei viitsi nahistella turhista, mutta perin ahneena hevosena se osaa olla odottamattoman ärhäkkä ruokailutilanteissa. Tamma voidaan tarhata isoonkin laumaan, mutta heinät täytyy jakaa useampaan paikkaan, jotta raudikolla on tilaa ruokailla rauhassa. Karsinassa se haluaa myös ruokarauhan väkirehuja nauttiessaan, eikä varmasti ole lähdössä yhtään mihinkään, ennen kuppi on nuoltu puhtaaksi. Häiriköille tamma saattaa luimia, mutta missään muussa tilanteessa se ei ole käyttäytynyt uhkaavasti ihmisiä kohtaan. Se luottaa kaksijalkaisiin ja kulkee heidän perässään minne käsketään; taluttaessa se ei toikkaroi omiaan edes uusissa paikoissa, vaan kävelee siististi vierellä ja lastaustilanteetkin hoituvat ongelmitta ja tarvittaessa sitä voidaan kuskata myös yksikseen. Harjatessa tai varustaessa ei pitäisi ilmetä muita ongelmia, kuin tamman saamattomuus nostaa omia jalkojaan kavioita puhdistaessa. Tallin vakiokengittäjä onkin manannut Unnan ties minne, sillä varsin pieneksi hevoseksi sillä on yllättävän raskaat jalat, jos se ei itse viitsi niitä yhtään kannatella.
i. Varmusjärven Untamo punarautias, 158cm YLA1, KRJ-I, ERJ-I |
ii. Varpusjärven Unelias punarautias, 161cm, evm |
iii. Ukkosen Voima rt, 159cm, evm | iie. Varpusjärven Kipakka vkk, 158cm, evm |
ie. Varpusjärven Ainukainen tummanruunikko, 154cm, evm |
iei. Arpaonni ruunikko, 158cm, evm |
iee. Vaniljan Suukko trn, 155cm, evm | ||
e. Rusetti-Leija punarautias, 150cm SLA-I, YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II |
ei. Aarteen Esko tummanpunarautias, 158cm, evm |
eii. Onnettaren Unelmoitsija rt, 155cm, evm |
eie. Kultainen prt, 155cm, evm | ee. Rusetti-Liisa punarautias, 156cm, evm |
eei. Turkasen Värtti rn, 156cm, evm |
eee. Syksyn Sade prt, 164cm, evm |
ii. Untuvan suvun yksi kovatasoisimmista kenttäratsuista on ehdottomasti Varpusjärven Unelias, joka hyppäsi rohkeasti reippaasti yli metrin esteitä. Unelias oli yksi kasvattajansa Miska Varpusjärven silmäteristä, johon mies panosti runsaasti aikaa ja rahaa. Punaraudikkoa oria kuskattiin helpon tason kenttäkisoissa ympäri Suomea, eikä se jäänyt paitsi pelkistä koulu- ja estekisoistakaan. Rakenteensa puolesta Untamo ei kuitenkaan ollut mikään täydelinen yksilö, eikä sitä näyttelyissä nähtykään. Hyväluontoista oria tahdottiin kuitenkin käyttää jalostukseen jo pelkän voimakkaan hyppytyylinsä vuoksi, ja jälkeläisiä se sai elämänsä aikana kymmenen kappaletta.
iii. Ukkosen Voima päätyi rataesteitä innokkaasti harrastavalle omistajalle, eikä ori itsekään säästynyt laijssa kilpailemiselta - korkeimmillaan se starttasi metrin luokkia aluetasolla. Se ei kuitenkaan tuntunut haittaavan, sillä raudikko näytti selvästi nauttivan hyppäämisestä ja se oikein syttyi esteradoilla ollessaan. Automaattihevonen se ei ollut, vaan hevosessa oli ripaus sähäkkyyttä ja orimaisia piirteitä. Voiman omistajalla ei ilmeisesti ollut pikkurahasta puutetta, sillä hän eväsi monta astutuspyyntöä, eikä tahtonut oriaan käytettävän kuin vain tasokkaille ja menestyneille tammoille. Voima astuikin elämänsä aikana vain viisi tammaa, joista ainoastaan kolmen odotusaika päättyi terveeseen varsaan.
iie. Varpusjärven Kipakka oli Miska Varpusjärven ensimmäinen oma hevonen, jonka kanssa hän sai kipinän maastoesteille. Monipuolinen ja osaava tamma oli hyvä opettaja, ja ratsukko ylsi lopulta kenttäratsastuksessa aina helpolle tasolle asti. Sijoituksia sateli myös koulu- ja estekisoista, joihin ratsukko osallistui kuitenkin ajan myötä entistä vähemmän, kun pääpaino pidettiin ratsastuksen kuninkuuslajissa. Ensimmäinen oma hevonen oli osoittautunut täyden kympin hevoseksi niin taitojen, luonteen kuin myös ulkonäön puolesta, ja Kipakasta alkoi Miska Varpusjärven ura hevoskasvattajana.
ie. Huonoksi kasvatustyöksi Varpusjärven Ainukaista ei voi haukkua, muttei tamma kuitenkaan ole Miska Varpusjärven kruununjalokiviä. Sileällä ruunikko tamma oli lahjakas hevonen, jonka kanssa kilpailtiin parhaina vuosina helppo A -tason kouluohjelmissa. Erinomaista hyppääjää siitä ei koskaan tullut, eikä sillä koskaan osallistuttu estekisoihin, sillä lajiin löytyi tallista paremminkin soveltuvia hevosia. Sirorakenteinen tamma sai kuitenkin muita meriittejä, sillä se kantakirjattiin R-suunnalle ja menestystä tuli myös rotunäyttelyistä. Viisi varsaa Ainukainen ehti jättää maailmaan, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan nuoruudessa syntyneen jalkavaivan alkaessa vaivaamaan uudestaan.
iei. Kilparatsua Arpaonnesta ei koskaan saatu, eikä se toisaalta ollut häävi harrastehevonenkaan. Ori vaihtoi pariin otteeseen kotia, sillä sen kanssa ei pärjätty aiemmilla talleilla. Esteillä se oli täysin holtiton eikä hyppytyyli ollut mistään kotoisin, joten sen kanssa tyydyttiin lähinnä sileällä työskentelyyn. Monien mutkien kautta Arpaonni päätyi Miska Varpusjärven omistukseen, ja orista yhden jälkeläisen teetettyään päätyi mies ruunauttamaan hevosen. Kastraatiolla ei kuitenkaan ollut järin suurta tasoittavaa vaikutusta orin luonteeseen, sillä hevoselle oli kertynyt jo jonkin verran ikää ennen operaatiota.
iee. Puhtaasti kouluratsuna uraa tehnyt Vaniljan Suukko ylsi urallaan aina vaativan tason luokkiin asti, jossa se pisti kampoihin jopa saman tason kevyemmille puoliverisille. Työmotivaatio tammalla oli kohdallaan, eikä sille sattunut huonoja päiviä kuin vain aniharvoin. Aktiivuransa jälkeen Suukko päätyi asumaan Varpusjärven kartanolle, jossa se yhden aiemman jälkeläisen lisäksi varsoi vielä kahdesti. Ikävä kyllä tamma menehtyi viimeisimpään varsontaan, mutta jälkeläinen saatiin tallilaisten onneksi pelastettua, ettei kerralla jouduttu menettämään kahta hevosta.
ei. Tummanpunarautias, liki 160 senttiin säkäkorkeudeltaan yltänyt Aarteen Esko oli luonteeltaan rento hevonen, joka ei tuntunut menettävän malttiaan sitten mistään. Se oli vähän sellainen untamo, joka oli välillä todella raskasta ratsastaa, sillä hevonen ei itse liikkunut kovin aktiivisesti eteenpäin. Orin omistaja päätti kuitenkin tehdä hevosesta harrasteratsastajan kilparatsun, maksoi mitä maksoi. Kisoissa sitä käytettiinkin aina satunnaisesti, vaikka lisäyksistä se harvoin sai hyviä pisteitä. Muilla ominaisuuksillaan se kuitenkin onnistui välillä hurmaamaan koulutuomarit, joten Esko onnistui nappaamaan myös muutamat ruusukesijat kilpauransa aikana.
eii. Onnettaren Unelmoitsija ei ollut mikään järin menestyvä kilparatsu, mutta yritystä ei kuitenkaan uupunut etenkään omistajalta. Ori ei kuitenkaan luonteensa vuoksi soveltunut jatkuvaan reissaamiseen, sillä se stressaantui herkästi erilaisista muutoksista, joten sen käytöstä ei aina osannut ennustaa valmennus- ja kisapaikoilla. Kotioloissa sen paketti pysyi paremmin kasassa ja se oli yllättävän hyvä hyppääjä. Omistajalla ei kuitenkaan ollut tarvetta kilpailukäyttöön soveltumattomalle hevoselle, vaan ruunautti hevosen ja se sai uuden kodin ratsastuskoulusta. Ennen kastraatiota Unelmoitsija ehti kuitenkin astua yhden tamman; vaikka se ei koskaan kerännyt minkäänlaisia meriittejä, tahdottiin sen harvinaisemman ratsusuvun jatkuvan.
eie. Kultainen-tamma ei ole kultaista nähnytkään; väriltään se on tylsän perinteinen punaraudikko, eikä esimerkiksi kullankeltainen voikko. Luonteessakin olisi ollut toivoimsen varaan, sillä Kultainen oli varsin äksy tamma, jota ei voinut antaa kenen tahansa käsiteltäväksi. Todellisuudessa se oli melko varmasti vain arkaluontoinen hevonen, joka oli elämänsä alkupuoliskolla päätynyt vain vääränlaisiin koteihin, jossa siihen ei maltettu rauhassa tutustua. Tamma löysi onneksi itselleen sopivan, loppuiän kodin, jossa sen huomattiin olevan vahvasti yhden ihmisen hevonen. Hieman varttuneempaan Kultainen saatiin treenattua sellaiseen kuntoon, että se kehdattiin viedä ensimmäistä kertaa myös kilpakentille ja jostain syystä temperamenttisesta tammasta haluttiin teettää vielä varsakin.
ee. Keskikokoinen suomenhevostamma Rusetti-Liisa olisi ollut äärimmäisen lahjakas hevonen kilparatsastukseen, mutta sen miellyttämishalu ihmisiä kohtaan oli pyöreä nolla, eikä sillä kukaan kovin mieluusti tahtonut ratsastaa. Tamma teki pitkälti mitä halusi ja liiasta komentelusta se närkästyi vain enemmän. Ajossa se osasi sentään käyttäytyä fiksusti, joten liekkö tammalle jäänyt ensiratsastuksesta jotakin kammoja, kun se nykyään on siinä niin hankala ja haluton liikkumaan. Kärryjen edessä Rusetti-Liisan nopeus ei riittänyt kuitenkaan radoille asti, joten se toimi vähällä käytöllä olevana harrastehevosena, joka lähinnä kulutti tarhan pohjaa ja varsoi kertaalleen.
eei. Ruunikko, 156 senttinen Turkasen Värtti oli ihan Ö-tason hevonen, joka oli kuitenkin luonteeltaan ja ulkonäöltään aivan kympin hevonen. Ryhdikäs ja raskasrakenteinen, jopa hieman työhevostyyppinen ori palkittiin useissa näyttelyissä ja omistajat jaksoivat kehua sen helppoa luonnetta. Sukupuolestaan huolimatta Värtti toimi kiitettävästi tilanteesta riippumatta, ja vaikka se osasi vain aivan ratsastuksen perusteet eikä kilpailukokemusta ollut ainoankaan starti verran, tahdottiin sen geenejä jalostaa eteenpäin jopa seitsemän varsan verran.
eee. Ulkonäöllisesti Syksyn Sade ei monia vakuuttanut ja rotunäyttelyistä se saikin nippa nappa vain III-palkintoja, mutta ratsastusominaisuuksiltaan se oli ainakin omistajan ensiluokkainen hevonen. Kilpakentillä punaraudikkoa ei kuitenkaan koskaan nähty, sillä tamman omistaja ei ollut tippaakaan kiinnostunut kilpaurheilusta. Vanhan ajan hevosmies olisi toivonut Sateesta itselleen uutta ravihevosta, mutta vauhti ei koskaan riittänyt saman ikäluokan perässä pysymiseen. Tamman kuntoa pidettiin yllä ajamalla ja satunnaisilla hiiteillä sekä naapurin tyttö kävi myös ratsastamassa sitä pari kertaa viikkoon.
Sukupuoli & nimi | Syntynyt | Isä | Saavutukset |
o. Kadon Radikaali | 12.11.2020 | Sotamaalauksen Anarkisti | |
o. Kadon Hunninko | 01.07.2017 | Turmeltajan Hurmelius | KTK-II KERJ-I |
t. Oldfinion Mustuva | 27.07.2015 | Kajon Mustasurma | Ch KTK-II SLA-I YLA2 KRJ-I |
o. Heilin Valassi | 27.07.2015 | Talviviima | Sijoituksia kouluratsastuksesta |
18.07.2016 | Ventos | Helppo A | 3/30 19.07.2016 | Ventos | Helppo A | 3/30 19.07.2016 | Chillo | Helppo A | 3/30 20.07.2016 | Chillo | Helppo A | 4/30 20.07.2016 | Stall Silverlycka | Helppo A | 4/40 23.07.2016 | Hengenvaara | Helppo A | 5/30 23.07.2016 | 6 sins | Helppo A | 2/30 25.07.2016 | 6 sins | Helppo A | 4/30 29.07.2016 | 6 sins | Helppo A | 1/30 30.07.2016 | Hengenvaara | Helppo A | 4/30 31.07.2016 | 6 sins | Helppo A | 1/30 01.08.2016 | Heljävirta | Helppo A | 6/38 01.08.2016 | Heljävirta | Helppo A | 4/38 02.08.2016 | Hortensia | Helppo A | 6/40 02.08.2016 | Censored | Helppo A | 6/40 05.08.2016 | Heljävirta | Helppo A | 4/38 06.08.2016 | Censored | Helppo A | 3/40 09.08.2016 | Hortensia | Helppo A | 6/40 11.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 4/40 11.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 5/40 |
13.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 5/40 14.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 3/40 15.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 3/40 15.08.2016 | Hortensia | Helppo A | 5/40 16.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 1/40 17.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 2/40 20.08.2016 | Hortensia | Helppo A | 3/40 21.08.2016 | Hortensia | Helppo A | 5/30 23.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 1/40 23.08.2016 | Kuuralehto | Helppo A | 5/40 24.08.2016 | Hortensia | Helppo A | 2/30 24.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 5/40 24.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 4/40 25.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 3/40 25.08.2016 | Kuuralehto | Helppo A | 4/40 26.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 2/40 26.08.2016 | Heljävirta | Helppo A | 2/40 27.08.2016 | Kuuralehto | Helppo A | 6/40 28.08.2016 | Kuuralehto | Helppo A | 1/40 29.08.2016 | Wayward Dressage | Helppo A | 1/40 |
29.12.2020 | Aittotaipaleen Tila | 50 cm | 3/49 26.12.2020 | Aittotaipaleen Tila | 50 cm | 6/49 22.04.2020 | Ponipallero | 50 cm | 5/37 21.04.2020 | Ponipallero | 50 cm | 3/37 06.03.2020 | Mörkövaara | 60 cm | 4/22 05.03.2020 | Mörkövaara | 60 cm | 4/22 13.02.2020 | Kadon Kartano | 50 cm | 3/20 09.02.2020 | Kadon Kartano | 50 cm | 4/20 06.02.2020 | Kadon Kartano | 50 cm | 4/20 28.12.2019 | Pohjantähden tila | 40 cm | 2/7 |
26.12.2019 | Pohjantähden tila | 40 cm | 1/7 30.10.2019 | Mörkövaara | 70 cm | 5/50 27.10.2019 | Mörkövaara | 70 cm | 1/50 27.10.2019 | Mörkövaara | 40 cm | 1/22 21.10.2019 | Mairoth Shetlands | 70 cm | 3/24 19.10.2019 | Mairoth Shetlands | 70 cm | 1/24 30.03.2019 | Kadon Kartano | 70 cm | 1/20 21.03.2019 | Kadon Kartano | 70 cm | 3/20 08.03.2019 | Ponitila Adina | 60 cm | 1/38 |
29.01.2020 | Kadon Kartano | 50 cm | 3/10 25.01.2020 | Kadon Kartano | 50 cm | 2/10 24.01.2020 | Kadon Kartano | 50 cm | 3/10 22.01.2020 | Kadon Kartano | 60 cm | 1/6 21.01.2020 | Kadon Kartano | 60 cm | 2/6 02.12.2019 | Kisakeskus Cosrett | 60 cm | 3/9 01.12.2019 | Kisakeskus Cosrett | 60 cm | 3/9 08.11.2019 | Kadon Kartano | 50 cm | 3/18 06.11.2019 | Kadon Kartano | 60 cm | 2/16 05.11.2019 | Kadon Kartano | 60 cm | 1/16 04.11.2019 | Kadon Kartano | 50 cm | 2/18 27.06.2019 | Kisakeskus Bailador | 40 cm | 1/15 25.06.2019 | Kisakeskus Bailador | 40 cm | 3/15 03.02.2019 | Prime Sporthorses | 60 cm | 2/6 31.01.2019 | Prime Sporthorses | 60 cm | 2/4 29.01.2019 | Kisakeskus Tuikku | 40 cm | 2/10 |
28.01.2019 | Kisakeskus Tuikku | 40 cm | 3/10 27.01.2019 | Kisakeskus Tuikku | 40 cm | 1/10 26.11.2018 | Prime Sporthorses | 50 cm | 1/16 25.11.2018 | Prime Sporthorses | 50 cm | 3/16 22.11.2018 | Prime Sporthorses | 50 cm | 1/16 18.11.2018 | Prime Sporthorses | 60 cm | 1/13 18.11.2018 | Prime Sporthorses | 50 cm | 4/16 29.09.2018 | Hunajakumpu | 50 cm | 1/16 26.09.2018 | Kototalli | 50 cm | 3/17 23.09.2018 | Kototalli | 50 cm | 4/17 21.09.2018 | Kototalli | 60 cm | 3/15 20.09.2018 | Kototalli | 60 cm | 1/15 19.09.2018 | Kototalli | 50 cm | 3/17 18.09.2018 | Kototalli | 60 cm | 1/15 13.09.2018 | Kototalli | 60 cm | 3/15 12.09.2018 | Kototalli | 60 cm | 1/15 |
28.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 5/25 21.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 3/25 17.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 3/25 12.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 5/25 10.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 4/25 09.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 2/25 01.03.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 2/25 27.01.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 4/23 07.01.2020 | Kilpailukeskus Lupin | Aloittelijaluokka | 1/23 25.12.2019 | Team J&K | Aloittelijaluokka | 3/23 |
21.12.2019 | Team J&K | Aloittelijaluokka | 4/23 30.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 1/18 29.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 3/18 26.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 2/18 24.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 2/18 23.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 3/18 09.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 3/18 05.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 3/18 04.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 4/18 02.10.2019 | Mörkövaara | Aloittelijaluokka | 2/18 |
Unna on pikku hiljaa alkanut siirtyä kevyemmälle käytölle, tamma kun on jo kisoja sekä kekkereitä kiertänyt ja palkintoja ansainnut. Yleiskuntoa on kuitenkin hyvä pitää yllä, minkä vuoksi lyöttäydyin tamman kanssa mukaan tänään aamupäivästä pidettyyn kouluvalmennukseen, jossa treenattiin tallin nuoria hevosia. Unna oli siis varsin kokenut konkari keltanokkien joukossa, eikä ikä vaikuttanut sitä vielä painavan. Päinvastoin, talviloman jäljiltä sillä oli virtaa kuin pienessä kylässä ja raudikko intoutui jopa ryöstämään laukalle siirtäessäni sitä raville. Yleensä kovin säyseää ja apuihin nopeasti reagoivaa tammaa joutui pidättämään liki koko maneesin pitkän sivun verran, ennen kuin se vastasi apuihini ja hiljensi vauhtia ja vaihtoi askellajia. Huomenna täytyy ilmeisesti lähteä tamman kanssa vauhtimaastoon, niin pääsee muori purkamaan virtojaan. Tänään keskityttiin kuitenkin pohkeenväistöihin, joita työstettiin sekä käynnissä että ravissa. Alkuinnostuksen jälkeen Unna keskittyi tehtäviin hyvin, eikä vain juossut niitä lävitse. Vasemmassa kierroksessa tamma oli tänään oikeaa kankeampi, mutta saimme parin verryttävän toiston jälkeen tehtyä varsin mallikelpoisia väistöjä kumpaankin kierrokseen.
Kokenut koulutammamme sai tänään hienon päätöksen kouluratsun uralleen, kun se palkittiin Kouluratsastusjaoksen alaisessa lokakuun laatuarvostelutilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla. Jaoksen laatuarvostelun osallistujamäärät ovat kyllä pudonneet roimasti sitten viime käynnin ja edelliseen verratessa hevosia jäi myös paljon enemmän palkinnoitta. Ensimmäisten palkintojen määrä näytti ainakin omaan silmään aiempaa vähäisemmältä, mutta Untuvan ykköspalkinto tuntui ehkä senkin vuoksi kaksi kertaa makeammalta. 23 osallistujasta kymmenen sai sen kirkkaimman palkinnon ja niistä korkeimmat pisteet nappasivat pari kansainvälisen tason oldenburginhevosta. Untuvan kanssa muutama pistettä vähemmän olisi tarkoittanut alempaa palkintoluokkaa, mutta pisteillä minulle ole niin väliä - vaikka palkinto saatiinkin rimaa hipoen, on se saatu silti täysin ansaitusti. Tästä Untuvan matka jatkunee vielä aikanaan Yleislaatuarvostelun tilaisuuteen, mutta muuten palkinnot taitavat tamman kohdalla olla tässä.
Untuva sai tänään kaviomanikyyrin, kun sille käytiin laidunloman päätteeksi lyömässä kengät jalkoihin. Tamma on saanut käydä päivittäin laitumella useamman kuukauden ajan, minkä aikana se on saanut olla kengättömänä. Laidunkauden päätyttyä tammaa olisi tarkoitus alkaa treenata jälleen parempaan kuntoon, sillä loma ja liian hyvä eväs ovat saaneet mahan hieman venymään. Liekkö Unnan kouluvyö yltää enää edes kiinni, joten voi olla että joudutaan lainaamaan joltakin toiselta hevoselta hieman pidempi vatsakappale. Kengittäjällä ei ollut tammasta pahaa sanottavaa, sillä se malttoi seisoa aloillaan ja antaa ammattilaisen hoitaa työnsä. Kaviot olivat myös hyvässä kunnossa, eivätkä ne olleet halkeilleet, joten niihin uskalsi lyödä aivan tavalliset teräskengät. Joillakin tallin hevosilla on jouduttu turvautumaan liimakenkiin sekä puutseihin, sillä kavioaineksen kanssa on ollut ongelmia ja hauraat kaviot murentuisivat entisestään naulakenkien käytöllä.
Näin pian uuden vuoden jälkeen ei minua hirveästi olisi kiinnostanut lähteä valmentautumaan, mikä kyllä näkyi päivän mentaliteetissani. Tallin ja hevosen omistajattarelta sekä työnantajaltani kävi kuitenkin käsky ja onneksi valmennus toteutettiin ryhmävalmennuksena, joten haukansilmänäkin tunnettu luottovalmentajamme ei koko ajan porannut terävää katsettaan istuntaani tai mihinkään muuhun tekemiseeni. Unna pelitti kuitenkin hyvin, mutta se huomasi heti istuvani sen selässä pitkät päällä ja tamma kyllä käytti tilaisuuden heti hyväkseen oikoen hieman kulmissa ja säätäen tempoa itselleen mieluisaksi. Havahduin monesti tähän maailmaan valmentajan huutaessa räväkästi nimeäni käskien minut ja tamman seuraavaksi tehtävälle; hyvä jos edes tiesin mitä piti tehdä, mutta hiekkapohjaan ilmestyneistä urista pystyi onneksi tekemään pikaisia päätelmiä, ellei ollut yhtään ollut hereillä muiden ratsukoiden suoritusten aikana. Kerran meillä meni avot ja sulut sekaisin, mistä sain kyllä heti noottia. Untuva sai kuitenkin kehuja tehokkaista liikkeistään ja kehut se ottikin ylväästi vastaan itse kyyristellessä satulassa häpeillen.
Minkä pyhäinhäväistyksen meninkään tekemään, kun ilmoitin pesunkestävän kouluhevosen Kototallilla järjestettyihin maastoestekisoihin! Luokkana oli toki helppo 60 cm, mutta oli tamma silti vähän ihmeissään, mikä on homman nimi. Se ei ollut monen muun hevosen tavoin täpinöissään päästessään hyppäämään, vaan tamma vain yritti hypätä mahdollisimman tarkasti ja se oli erityisen varovainen jalkojensa suhteen, eikä halunnut kolhia niitä esteisiin. Ruusukesijoille meillä ei ollut tällä kertaa mitään asiaa, sillä vaikka Unna hyppäsi kaikki esteet kieltämättä, ylitimme asetetun ihanneajan reilusti, mikä toi meille ison potin virhepisteitä. Joukon viimeisiksi me emme kuitenkaan tamman kanssa jääneet, sillä onnistuimme yllättäen päihittämään jopa kolme muuta ratsukkoa: kaksi entistä laukkahevosta sekä yhden knabstrupinhevosen.
Ada toi Untuvan maneesiin ja talutti sen kaartoon noustakseen tamman selkään. Olin buukannut ratsastajalle tälle illalle paikan pitämästäni kouluvalmennuksesta, ja ratsuksi oli valikoitunut kokenut kouluratsu Untuva. Alkuverryttelyssä käskin ratsukkoja työstämään etenkin ravista aktiivista ja hyödyntämään koko maneesin pinta-alaa - uralla ei saisi notkua kuin vain tarpeen vaatiessa. Päivän valmennuksessa keskityttiin avo- ja sulkutaivutuksiin, joita työstettiin aluksi lämmittelymielessä käynnissä, mutta siirryimme pian työstämään niitä ravissa. Ada ja Unna ravasivat tahdikkaasti, mutta hevonen olisi silti saanut olla aktiivisempi ja irtonaisempi etenkin lavoista. Parit ensimmäiset avot ja sulut olivat tältä ratsukolta hieman hakemista, sillä hevonen ei taipunut kunnolla rungosta ja yritti aluksi toteuttaa taivutukset kaulaa kääntämällä. Käskin Adaa käyttämään aktiivisemmin etenkin sisäpohjetta, jotta hevonen taipuu paremmin, ja pitää samalla huolen siitä, että takajalat työskentelevät aktiivisesti. Sulkutaivutuksessa oli tänään enemmän työstettävää, mutta lopulta ratsukko sai tehtyä parit onnistuneet toistot molempiin suuntiin.
Ada saapui tänään hyvissä ajoin tallille, sillä olin nakittanut hänet ratsastamaan Unnalla pitämälleni koulutunnille. Tallin uusi kouluvahvistus tarvitsisi treeniä varsaloman jäljiltä, jotta se palautuisi takaisin vanhaan kisakuntoon. Ada sai ratsastaa tammalla itsenäisen alkuverryttelyn, minkä jälkeen käskin heidän ottaa kentän pitkillä sivuilla vuorotellen lisättyä ja koottua ravia. Koottu ravi sujui aluksi ratsukolta paremmin, sillä lisäyksissä askeleessa olisi saanut olla vielä hieman lisää pituutta. Tamma ei tuntunut olevan vielä ihan täysin hereillä, vaan se yritti antaa vain puolittaisen työpanoksen, jos vaikka ratsastaja ei sitä huomaisi. "Se kyllä pystyy parempaankin!" huikkasin kentän keskeltä ja käskin Adaa ratsastamaan hevosta vielä enemmän eteen. Kyllä se lisätty ravikin sieltä viimein löytyi ja loppuun ratsukko teki pari hyvää siirtymistä lisätystä ravista koottuun raviin. Unnan liikkeistä alkoi löytyä kaivattua pehmeyttä ja joustavuutta.
Untuva varsoi eilen reippaan orivarsan ja tänään kaksikko pääsi ensimmäistä kertaa jaloittelemaan yhdessä pienehköön lankkuaitaiseen tarhaan, joka oltiin rakennettu päätallin taakse, missä vasta varsoneet tammat saisivat jälkeläistensä kanssa harjoitella ulkoilua kaikessa rauhassa etäämpänä tallipihan hälystä. Tamma lähti reippaasti karsinasta ja tuntui olevan selvästi innoissaan päästessään ulkoilemaan. Hunni käveli hieman varoen kavioiden kopistessa betonipohjalla, eikä orivarsa meinannut aluksi uskaltaa astua ulos tallin oviaukosta. Lyhyen emminnän jälkeen ori teki oikein kunnon loikan matalan kynnyksen yli ja kirmasi vauhdilla kiinni emänsä kylkeen. Tarhalle kaksikko käveli kylki kyljen ja laskettuani hevoset tarhaan suljin portin ja jäin aidan vierelle seuraamaan tallin uusinta kasvattia. Pihalla oli paljon haisteltavaa sekä kuunneltavaa, ja Hunni seisoikin pitkän tovin emänsä vierellä ja vain tarkkaili pää korkealla ja korvat hörössä ympäristöä ja sen liikkeitä. Unnakin piti varsaansa aluksi tarkasti silmällä, mutta malttoi ajan myötä myös itse hieman rentoutua.
Ennen Kadon Kartanolle saapumista Untuva oli varsonut kahdesti - yhden ori- ja yhden tammajälkeläisen, jotka molemmat ovat kilpailleet menestyksekkäästi vaativalla tasolla kouluratsastuksessa. Tänään tamman jälkikasvua pääsi täydentämään toinen orivarsa, kun Unnan ensimmäinen kartanolainen jälkeläinen syntyi. Isäksi oli valikoitunut ehkä hieman yllättäen kantakirjapalkittu kenttäori Hurmelius, eikä kaikkien odottama menestynyt kouluratsu. Pelkkiä kouluhevosia emme ole kuitenkaan kasvattaneet miesmuistiin ja tulevalle jälkeläiselle tahdottiin kuitenkin kaikki mahdollisuudet pärjätä muissakin lajeissa kuin kouluratsastuksessa, joten siinäkin mielessä orivalinta on varmasti tehty oikein perustein. Isän alkukirjaimen mukaan syntynyt orivarsa merkittiin virallisiin papereihin nimellä Kadon Hunninko, mutta Hunniksi sitä tallilaisten keskuudessa kutsutaan. Orivarsa olisi ainakin näillä näkymin tarkoitus jättää kotiin tulevaksi jalostushevoseksi, mutta täytyy odottaa kesän loppuun ja katsoa kuinka orivoittoinen varsakesä tästä tuleekaan, että täytyykö osa nuorista laittaa kuitenkin myyntiin.
Ikäviä uutisia hevoskasvattajien keskuudesta: Itä-Suomessa sijaitseva suomenhevos- ja shetlanninponitalli Heili päätti usean tapahtumarikkaan toimintavuotensa jälkeen lopettaa toimintansa. Heili on omistanut useita meidänkin kasvatteja ja tallin hevosia on näkynyt paljon myös omien hevosteni suvuissa, vaikka varsinaista kasvattia en koskaan tilalta ehtinyt hankkia. Jos lopettamisuutisesta pitää jotain positiivista repäistä, niin ainakin markkinoille tuli kerralla aimo kasa hyviä kisa- ja jalostushevosia! Kadon Kartanolle muuttikin tänään hienon hieno, kouluradoilla erinomaisesti menestynyt entinen kisaratsu Untuva! Ratsusuunnalle kantakirjattu ja näyttelyarvonimellä palkittu Untuva on varsonut jo kahdesti ja se tulee jatkamaan meillä siitostamman uraansa. Tamma olisi tarkoitus esittää jossain välin myös Kouluratsastusjaoksen alaisessa lajilaatuarvostelussa, jos tamma vain saadaan hieman fitimpään kuntoon noin vuoden kestäneen oleskelun jäljiltä. Koulukilpailut on jo nähty, mutta kuntokuurin ohella tamma saatetaan nähdä myös ainakin estekisojen starttilistoilla, joten stay tuned - Untuvasta kuullaan vielä!