Kipori

Ch, KTK-II

Kuvien © tallin omaisuutta 

Virallinen nimi:Kipori Sukupuoli:Ori
Väri ja säkä:Punarautias, 141cm Syntymäaika:25.04.2016 3-vuotias 25.05.2016
Rotu:Suomenhevonen Koulutustaso:KRJ Helppo A
Kasvattaja:A. Huopanen, välittäjä Kemiina Omistaja:VRL-05196, Kelokorpi
Rekisterinumero:VH17-018-0316 Lajipainotus:KRJ

Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse

09/2022 - Ch
10/2022 - KTK-II

Kipori, tai Kipi, niin kuin me kutsumme, on Ori isolla O:lla. Pienuudestaan huolimatta se luulee olevansa isokin orhi pullistellessaan tammoille kulkiessaan ohi. Se on suhteellisen helppo pideltävä, sivuaskelista huolimatta. Kuitenkin kyseessä on ori, jonka kanssa ei voi ikinä olla liian varovainen.

Hoitaessa Kipi on hieman kärsimätön, ja saattaa tepastella paikoillaan. Se on kuitenkin kiltti, eikä sitä tarvitse erityisemmin väistellä. Vatsan alta sekä etujalkojen välistä Kipi saattaa kutista, joten sieltä kannattaa harjata nopeasti varmalla otteella. Suitsiminen on helppoa, koska ori on innoissaan päästessään töihin ja liikkumaan. Satulointi taas... No, satulavyön laittaminen voi olla vaikeaa, orin kutiamisen vuoksi, mutta siitäkin päästään, kun ollaan ripeitä ja varmaotteisia. Taluttaessa ori hypähtelee ennemmin kuin kulkee kävellen, mutta ei yritä kiskoa itseään irti.

Ratsastaessa ratsastajan tulee olla kärsivällinen, sillä Kipi ei sitä välttämättä ole. Se on vauhdikas ja aina menossa, ja sitä saa todella pidellä. Rauhalliset lämmittelyt ja kevyet pidätteet ovat avainsana, jos haluaa saada Kipistä parhaan puolen esille. Kun se sitten keskittyy, on sen askeleet pehmeät ja todella mukavat istua, ja kuuliaisena se suorittaa vaikka ja mitä.

i. Hurmori
evm, rautias, sh, 144cm
ii. Haamutanssi
evm, rautias, sh, 147cm
iii. Haamuilija
evm
iie. Leenan Tanssija
evm
ie. Turkori
evm, rautias, sh, 139cm
iei. Parkori
evm
iee. Tie Tähtiin
evm
e. Talvitaika
evm, voikko, sh, 138cm
ei. Saamen Braame
evm, voikko, sh, 145cm
eii. Saamen Braahe
evm
eie. Saamen Sutjakka
evm
ee. Taikahippu
evm, rautias, sh, 137cm
eei. Esterisen Yöjuoksu
evm
eee. Aikataika
evm

28.02.2024, o. Kelokorven Viirami, e. Marjalehdon Helmikkä
14.08.2022, t. Tillintallin Myrtteli, e. Niemipellon Myntti

Porrastetut kilpailut

Kouluratsastusjaos (KRJ):
Taso: 5 / 4
kuuliaisuus ja luonne: 935.9p.
tahti ja irtonaisuus: 921.49p.

Näyttelytulokset

02.05.2020 - irtoSERT - Haltiasalo - päätuom. Terhi
24.05.2020 - irtoSERT - Ketola - päätuom. Dimma
12.09.2022 - irtoSERT - Ponitila Adina - päätuom. Jannica
30.09.2022 - MVA-SERT - Ponitila Adina - päätuom. Lissu T.

Valmennukset

05.01.2023, valmentajana Sissi Pietinen
Päädyin valmentamaan kasvattini isää kysyttyäni omistajalta mielipidettä "tehosekoitinmaiseen" raviin. Oikeastaan en yllättynyt, kun näin orin liikkeessä, sehän ravaa ihan samalla tavalla kuin tyttärensä. Teimme paljon ympyrätyöskentelyä ja saimme orin tikittävän kipityksen muuttumaan jo ihan ravin kaltaiseksi, mikä antoi minulle vähän lisää itsevarmuutta varsan kanssa. Työstimme ravia myös puomeilla, joiden avulla saimme orin aavistuksen rentoutumaan myös niskasta. Se jännittyy niskasta ja sitä kautta koko ylälinja on kireä ja sitä kautta vaikuttaa ravin laatuun. Otimme pienet välikäyntipohdinnat. Vaikka ori on pärjännyt jo kilpailuissa, ei se ratsastajan mukaan ole koskaan tuntunut näin hyvälle, kun noiden parin viimeisen ravipuomin aikana ja jälkeen. Kurkistin orin suuhun, mutta kieli oli ihan omalla paikallaan eikä näyttänyt mitenkään erikoisemmin painuneelta. Kuitenkin kun juttelimme, ori säpsähti jotain ja pidin samalla sen sisäohjasta kiinni. Kuolain nousi kitalakeen kiinni ja ori alkoi paniikissa peruuttaa. Laskin heti irti, mutta halusin kurkistaa suuhun heti kun se on mahdollista uudelleen. Pienen rauhoittelun jälkeen ori seisoi taas kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kurkkasin uudelleen suuhun ja huomasin painauman kitalaessa. Sillä on siis matala kitalaki ja kuolain osuu sinne, jos sitä käyttää enemmän. Hain autostani hieman erimallisen kuolaimen. Toin litteällä keskiosalla olevan melko pyöristetyn nivelten muotoilu esti kuolainta kääntymästä. Niin sanotusti U-kuolain tuntui asettuvan kivasti orin suuhun, vaikka tämä malli oli aavistuksen pitkä orille, mutta onneksi kuolaimessa olleet kumitutit ja oliivi rengas antoivat hieman anteeksi. Ratsastaja työskenteli hetken orin kanssa ja huomasi jo käynnissä muutosta. Toki ori ihmetteli myös oliivia, joka ei liiku samalla tavalla. Mitään suurta sensaatiota ei koettu, mutta kyllä ori oli rennompi näin. Kehotin hankkimaan samalta valmistajalta orille kuolaimen ja antaa sen totutella siihen. Ei myöskään olisi huono vaihtoehto, jos orilla pystyy menemään, vaikka hackamorella hetki, jos vaikka kitalakeen olisi tullut "ruhjetta" niin ei ainakaan jäisi mitään kipumuistoa.

Päiväkirjamerkinnät

Hevosella ei ole vielä päiväkirjamerkintöjä.