Tirion Neave

VSN Champion, KTK-I, VSN National Champion

Kuvien © VV 

Virallinen nimi:Tirion Neave Sukupuoli:Tamma
Väri ja säkä:Musta, 149cm Syntymäaika:02.11.2022 4-vuotias 02.12.2022
Rotu:Welsh cob sektio D Koulutustaso:KRJ Helppo A
Kasvattaja:Tirion Welsh Ponies Omistaja:VRL-05196, Glenfort
Rekisterinumero:VH22-026-0229 Lajipainotus:KRJ

Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse

10/2023 - VSN Champion
11/2023 - KTK-I 21 + 21 + 20 + 20 = 82p.
12/2023 - VSN National Champion

Historiaa

Neave, viralliselta nimeltään Tirion Neave, on ihan meille tilattu varsa, kun ihastuin sen vanhempiin. Cobit ovat täysin vieneet sydämeni, joten tottahan niitä oli aivan pakko saada lisää. Teppo ja Nesta ovat molemmat menestyneitä ratsuja kouluratsastuksen saralla, ja sille tielle kaavailimme myös Neaven suuntaavan. Neave eleli elämänsä ensimmäiset kuukaudet Tirionissa Walesissa ja saapui sieltä 9 kuukauden ikäisenä meille. Se oli vallattoman näköinen, suorastaan nummiponi, elettyään suurimmaksi osaksi ulkona Tirionin tapojen mukaisesti. Sitä oli kuitenkin käsitelty paljon ja sillä oli harjoiteltu riimua ja jopa suitsia. Myös monet toimenpiteet oli valmiiksi kasvattajalla harjoiteltuja, joten meille saapui yhteistyökykyinen ja sosiaalinen ponivarsa.

Luonnekuvaus

Neave pitää ihmisen seurasta, koska sitä on käsitelty todella paljon pienestä pitäen. Se on käytökseltään ehkä hieman röyhkeä, mutta ei missään nimessä pahantahtoinen. Tammaa voi hoitaessa pitää vaikka vapaana, eikä se lähde mihinkään - harjatessa kun rapsutukset ovat taattuja! Röyhkeys näkyy siinä, että se tutkii hoitajansa taskut vaikka itse, herkkujen varalta. Se on kuitenkin täysin käsiteltävissä ja kaikki toimenpiteet sujuvat mutkattomasti. Kavioita putsatessa ja kengittäessä se tosin voi yrittää kiskoa jalkaansa pois, mutta ei kovinkaan tosissaan.

Ratsastaessa Neave on rehellinen, sillä se antaa juuri sitä mitä pyydetään. Eli jos tamma ei ymmärrä ratsastajan apuja, se yksinkertaisesti pysähtyy odottamaan selkeämpiä apuja. Toisinaan se voi yrittää vältellä työntekoa, jos tähdet ovat väärässä asennossa. Runsaat kehut ja selkeät avut auttavat sitä innostumaan tehtävästä kuin tehtävästä. Joskus sen takaosa meinaa jäädä hieman löysäksi, eli sitä pitää todella työstää, että takajalat työskentelevät niin kuin kuuluu. Kun ratsastaja tietää, mistä nappuloista painaa, on Neaven työnteko kaunista katseltavaa. Esteistä tamma ei oikeastaan syty, eikä olekaan niissä erityisen taitava. Maastoesteistä se pitää sen verran, että hyppää jokusen tukin. Kouluratsuna tamma onkin elementissään.

Kilpailupaikoilla (ja sinne matkustaessa) tamma osaa ottaa rauhallisesti. Se on kokenut matkustaja ja onkin monelle muulle ponille rauhoittava esimerkki. Radalla se alkuun voi jännittyä, mutta kunnollisen lämmittelyn jälkeen Neave toimii kuin kotikentällä oltaisiin.

i. Llancarfan Treulfawr
PSB-II, KRJ-I, VWY-II, ruunikko, wD, 150cm
ii. Penlan Teyrnas Ddu
KTK-II, musta, wD, 152cm
iii. Penlan Teyrnasiad Ddu
evm
iie. Penlan Llygad y Dydd
evm
ie. Anwenn Cadi
VWY-II, punaruunikko, wD, 141cm
iei. Cysgod Idwal
evm
iee. Melen Hefina
evm
e. Nesta Lind
KTK-II, VWY-C, VWY-II, rautias, wD, 147cm
ei. Siôn Trevyn Cynbel
VIR MVA Ch, KTK-II, ruunivoikko, wD, 142cm
eii. Siôn Conwy Comey
evm
eie. Siôn Boon Gwydre
evm
ee. Siôn Rhosllannerchrugog Glew
VIR MVA Ch, KTK-I, punaruunikko, wD, 144cm
eei. Siôn Llangwyllog Caddoc
evm
eee. Siôn Treorchy Maddocks
evm
11.10.2023t. Glenfort Ninianei. Llygedyn Caradog

Porrastetut kilpailut

Kouluratsastusjaos (KRJ):
Taso: 5 / 4
kuuliaisuus ja luonne: 920.86p.
tahti ja irtonaisuus: 929.13p.

Näyttelytulokset

Virtuaaliset Show-näyttelyt

11.11.2023, Glenfort Stud, Reserve Champion (RCH), päätuomari: Launi
06.11.2023, Tirion Welsh Ponies, Reserve Champion (RCH), päätuomari: Launi
28.09.2023, Tirion Welsh Ponies, Show Winner (SW), päätuomari: Launi
03.03.2023, Tirion Welsh Ponies, Show Winner (SW), päätuomari: Nintsu
23.01.2023, Tirion Welsh Ponies, Reserve Champion (RCH), päätuomari: Sirpa
16.01.2023, Tirion Welsh Ponies, Reserve Champion (RCH), päätuomari: Dee
Yhteensä: 120p.

Valmennukset

08.02.2024, valmentajana elen
Olimme jo aikoja sitten onnistuneet sopimaan, että sopivan raon tullessa karkaisin hetkeksi kotitallin kiireitä Glenfortiin. Matka Englannin puolelle Walesista alkoi lupaavasti, mutta noin puolessa välissä matkaa aiemmin niin luotettava autoni päätti sanoa sopimuksensa irti ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta, mutta onneksi pääsin Glenfortiin saakka hinausauton järjestämisen ja kaiken muun jälkeen. Sain lämpimän vastaanoton ja odottamassa ollut myöhäinen lounas oli todellinen taivaanlahja. Kirsiina selkeästi yritti pehmittää minua hyvällä seuralla ja ruualla, kun hän ujutti keskusteluun, että olin joskus lupautunut valmentamaan Glenfortissa asuvia omia kasvattejani ja kumpikin olisi tekemistä vailla juuri tänään. Mikäs siinä, kunhan ei tarvitsisi sen suuremmin liikkua liian syömisen jälkeen, joten ruokapöydästä otimme suunnaksi tallin, jossa kasvattini Neave tönötti hoitopaikalla täysissä tamineissa. Vilkaisin Kirsiina ja hänen naamastaan näki, että tämä oli täydellisesti järjestetty temppu, kun hän kehotti Neaven ratsastajaa menemään verryttelemään ja tulisimme pian. Eihän siinä auttanut sitten kuin siirtyä teekupposen kanssa kentälle.

Neave ravasi kentällä varsin rennon oloisesti ja tervehdin ratsastajaa pyytäen kertomaan hieman missä Neaven kanssa oikein mennään koulutuksellisesti. Lyhyen briiffauksen jälkeen rupesimme työstämään tammaa siirtymien kautta nopeammaksi jalalle ja aktiivisemmaksi takaosastaaan. Neave selkeästi hieman närkästyi, kun eteen tulikin sille vaikeampaa tehtävää ja neuvoin ratsastajaa rentoutumaan ylävartalostaan, ettei ohjan kautta välity mitään muuta kuin tasainen tuntuma Neavelle. Pätkittäin Neaven ravi jännittyi, mutta tamma pysyi sen verran yhteistyökykyisenä ja hyvällä mielellä, että tehtävien työstäminen oli mahdollista ilman kinastelua. Perusasioiden läpikäymisen jälkeen Neave oli kuulemma hyväntuntuinen satulaan ja pienen levähdystauon jälkeen ratsukko sai paneutua laukkatyöskentelyn maailmaan. Neave oli alkuun hieman hidas nostoissa, mutta heräsi hyvin ja rupesi siirtymissäkin ottamaan takajalkojaan kunnolla mukaan, vaikka väsymys rupesi hetkittäin näkymään tammasta selkeästi ja Neave valui hieman etupainoiseksi ja luotilinjan taakse, joten oli loppuverryttelyjen aika ja hyvin tehtävänsä suorittanut Neave pääsi lepäämään ja minä taas seuraavan teekupillisen pariin.

Päiväkirjamerkinnät

30.03.2024, kirjoittajana omistaja
Tänään oli Neaven kengitys- ja hierojapäivä. Tarkoitus ei ollut buukata näitä samalle päivälle, mutta hierojalle oli aikoja niukasti tähän aikaan vuodesta. Olin jo aiemmin hakenut Neaven sisälle rouskuttamaan päiväheiniään, samalla harjaillen sitä verkkaiseen tahtiin. Nautin ihanasta ponin tuoksusta. Neaven kanssa on aina ihana työskennellä, oli se sitten kouluradalla puurtamista tai halihetki karsinassa. Kuulin pakettiauton hurinan pihalla ja menin itsekin ulos vilkaisemaan, joko kengittäjä oli tullut. Kengittäjähän se, joten tervehdyksen jälkeen lähdin hakemaan Neavea ulos. Tämä kengittäjä oli meille uusi, edellisen jäätyä eläkkeelle. Saatuaan tarvikkeensa auton takaosasta ulos, kengittäjä tuli tutustumaan Neaveen hoitopuomin äärelle. Kerroin hänelle, että pääosin tamma osasi kyllä ottaa lunkisti, mutta kyllästyessään voisi yrittää kiskoa jalkaansa pois. Kengittäjä nyökkäili ja syötti tammalle taskustaan porkkananpaloja, päästen heti Neaven suosikkilistalle. Kengittäjä aloitti hetken päästä työnsä ja jäin seuraamaan tilannetta toviksi, ennen kuin oli aika jatkaa päiväheinien jakamista muille poneille, jonka jälkeen toimistossa odottaisi kasa papereita ja laskuja, vaatimassa huomiotaan.
Saavuttuani takaisin, eli kyllästyttyäni paperihommiin, oli kengittäjä juuri lopettelemassa. Neave oli torkahtanut, mitä en lainkaan ihmetellyt. Vein valmiin Neaven takaisin karsinaansa, ja toin kengittäjän luo toisen ponin. Samaan aikaan hevoshieroja tuli tallipihalle ja ohjasin hänet Neaven luo. He olivat tamman kanssa jo vanhoja tuttuja ja Neave hörisikin iloisesti hierojalle - se tiesi mitä oli edessä. Jätin heidät keskenänsä, sillä minulla oli paljon muutakin tekemistä. Olin varannut Neavelle 75 minuuttia hieronta-aikaa, ja itse kerkeäisin sillä välin hoitamaan asioita kylän keskustassa. Tallimestarini jäi valvomaan tallia lähtiessäni.
Hieroja oli jo ehtinyt lähteä, kun tulin takaisin. Neave näytti niin rentoutuneelta, että teki mieli tilata itsellekin hieroja. Vein Neaven ulos, jossa se saisi olla myös yön muiden tammojen kanssa.